Antena 3 CNN Politică UDMR şi minorităţile, deja cu un picior în viitorul guvern cu PDL. Guvernul minoritar, o posibilitate

UDMR şi minorităţile, deja cu un picior în viitorul guvern cu PDL. Guvernul minoritar, o posibilitate

UDMR şi minorităţile, deja cu un picior în viitorul guvern cu PDL. Guvernul minoritar, o posibilitate
Sursa foto: Marko Bela
08 Dec 2009   •   18:17

UDMR este decis să susţină orice guvern condus de PDL care va garanta revenirea sa la guvernare şi la conducerea serviciilor deconcentrate din teritoriu, susţin surse din cadrul acestei formaţiuni, după discuţia pe care liderul Marko Bela a avut-o astăzi cu omologul său democrat-liberal, Emil Boc la Palatul Victoria. Conform surselor citate, cei doi au analizat mai multe varainate de lucru în cazul în care alegerile prezidenţiale vor fi validate: guvern minoritar condus de Liviu Negoiţă sau de un alt democrat-liberal, format din PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi cel al parlamentarilor independenţi, guvern de coaliţie, la care să fie cooptat şi PNL, dar cu premier PDL. Conform surselor citate, udemeriştii sunt dispuşi să intre la guvernare şi fără aliaţii liberali în cazul în care aceştia din urmă sunt dispuşi mai curând să intre în Opoziţie.

Unul din scenariile de lucru ar viza chiar formarea unui guvern minoritar PDL-UDMR care să beneficieze şi de sprijinul grupului parlamenatar al minorităţilor şi cel al independenţilor conduşi de Gabriel Oprea, un guvern construit pe scheletul formulei deja propuse de premierul desemnat Liviu Negoiţă, susţin sursele citate.

Boc mizează deja pe suportul potenţial al parlamentarilor minorităţilor care ar fi trimis deja semnale spre PDL că vor sprijini în legislativ o formulă guvernamentală, dar numai după validarea alegerilor prezidenţiale. O eventuală alăturarea a voturilor acestor grupări parlamentare la cei peste 160 de aleşi PDL , ar oferi democrat-liberalilor posibilitatea de a a avea o majoritate firavă la nivelul legislativului şi fără aportul liberal, cel puţin temporar.

UDMR speră ca exemplul lor să fie imitat şi de liberali, însă nu se vor crampona să facă din cooptarea PNL la guvernare o condiţie esenţială pentru coabitarea cu PDL, mai afirmă aceleaşi surse. Din punct de vedere strategic şi tactic, unii udemerişti consideră că lipsa de apetenţă a actualei conduceri liberale pentru o reluare a colaborării cu PDL poate fi folosită pentru negocierea obţinerii unei reprezentări mai consistente în viitorul cabinet.
Conducerea Uniunii vizează în principal obţinerea a trei ministere, precum cel al Dezvoltării Regionale, considerat obiectiv esenţial, recăpătarea conducerii prefecturilor în judeţele cu populaţie dominant maghiară şi reinstalarea propriilor oameni la nivelul conducerilor serviciilor deconcentrate.
"Ieri (luni-n.r.), am discutat şi cu domnul Geoană, în mod firesc am discutat şi cu domnul Crin Antonescu. Astăzi, în Consiliul permanent al UDMR am decis ca în continuare să încercăm să avem o colaborare strânsă cu PNL şi am avut o discuţie şi cu domnul prim-ministru Emil Boc, preşedintele PD-L. Am evaluat situaţia, posibilităţile", a declarat Marko, înainte de a pleca de la Palatul Victoria.
Liderul UDMR a explicat că formaţiunea sa este "deschisă" în direcţia unui guvern PDL- PNL, din care să facă parte şi UDMR. "Noi am spus că suntem (dispuşi să facă parte dintr-un guvern PDL-PNL- n.r.), am declarat acest lucru după Consiliul permanent al UDMR, suntem deschişi către diferite formule", a conchis liderul Uniunii.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close