Antena 3 CNN Politică USL cere sancţionarea primarilor PDL care vor să împiedice participarea la vot. Cine sunt edilii pregătiţi să ţină oamenii departe de urne

USL cere sancţionarea primarilor PDL care vor să împiedice participarea la vot. Cine sunt edilii pregătiţi să ţină oamenii departe de urne

USL cere sancţionarea primarilor PDL care vor să împiedice participarea la vot. Cine sunt edilii pregătiţi să ţină oamenii departe de urne
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Iul 2012   •   23:00

USL a anunţat, marţi, că cere organelor abilitate din judeţele Constanţa, Sibiu, Iaşi, Suceava, Cluj şi Arad să se autosesizeze cu privire la declaraţiile unor primari PDL care şi-ar fi arătat intenţia de a împiedica oameni să se prezinte la vot, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de USL, Uniunea solicită sancţionarea legală a primarilor PDL care intenţionează să împiedice exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor.
   
"Uniunea Social Liberală cere organelor abilitate din judeţele Constanţa, Sibiu, Iaşi, Suceava, Cluj, respectiv Arad să se autosesizeze cu privire la declaraţiile unor primari PDL care au afirmat fără echivoc că intenţionează, prin diverse tactici, să împiedice oamenii să se prezinte la vot. Astfel, în urma unei investigaţii jurnalistice realizate de cotidianul online Gândul.info, publicată în data de 23 iulie, Burcea Anton-Tudorel (primarul comunei Adamclisi, judeţul Constanţa), Văcariu Constantin Aurelian (primarul comunei Arpaşu de Jos, judeţul Sibiu), Dan Niţă (primarul Miroslava, judeţul Iaşi), Mihai Cirlan (primarul comunei Baia, judeţul Suceava), Gurgu Tudorel (primarul comunei Ciobanu, judeţul Constanţa), Mureşan Augustin (primarul Bobâlna, judeţul Cluj), Ioan Troancă (primarul oraşului Miercurea Sibiului, judeţul Sibiu), Ioan Morar (primarul comunei Râsca, judeţul Cluj), Ioan Porumb (primarul comunei Aşchileu, judeţul Cluj), Iliescu Eugen (primarul comunei Dobromir, judeţul Constanţa) şi Avram Teodor (comuna Almaş, judeţul Arad) au declarat în conversaţii înregistrate cu reporterul Gândul.info că vor face uz de orice procedeu pentru a convinge oamenii să nu se prezinte la vot cu ocazia referendumului din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu", menţionează sursa citată.
   
USL mai spune că va face toate demersurile legale pentru ca persoanele menţionate să fie sancţionate, conform articolului 52, alineatul 1 din Legea 3/2000 care reglementează referendumul naţional şi stipulează că "împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi".
   
Gândul.info a relatat că a apelat la un sondaj incognito, sunând 11 filiale PDL din ţară în numele organizaţiei centrale pentru a verifica modul în care gestionează votul de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Potrivit sursei citate, din 11 primari democrat-liberali contactaţi, 6 au raportat la "centru" că sunt pregătiţi să ţină votanţii simpatizanţi ai PDL departe de urne.

"Un primar din Iaşi a relatat că, pentru a ţine oamenii ocupaţi, a organizat partide de pescuit şi jocuri sportive. Un alt primar, din Constanţa, a relatat că le-a spus în faţă alegătorilor să nu se prezinte pentru că el nu va vota şi este ferm convins că cetăţenii îi vor urma sfatul. Alţi primari au spus că au folosit metode mai puţin directe de a demobiliza alegătorii, adică în discuţii doar au sugerat că o idee bună ar fi să nu se prezinte la vot. În Cluj şi Sibiu, primarii contactaţi erau însă bulversaţi pentru că nu au primit încă ordin de la conducerea partidului şi întrebau presupusul reprezentant PDL ce să facă", mai notează gandul.info.

×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close