Antena 3 CNN Politică USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu: ”A aruncat țara în criză politică!”

USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu: ”A aruncat țara în criză politică!”

USR PLUS aruncă țara în aer. În timp ce scumpirile ard buzunarele românilor, anunțul bombă a fost făcut de Dan Barna și Dacian Cioloș, care au declarat că formațiunea politică pe care o conduc va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu. Totul după ce șeful Guvernului l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion.

USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu: ”A aruncat țara în criză politică!”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    02 Sep 2021   •   07:52

USR a convocat astăzi, de urgență, o ședință a coaliției de guvernare ca să negocieze desemnarea unui nou premier. Dacă discuțiile nu vor duce la o discuție satisfăcătoare pentru toate părțile, USR PLUS va merge mai departe cu moțiunea. 

Miza reală a demiterii lui Stelian Ion

Dan Barna spune că Stelian Ion are, în continuare, susținerea partidului. Totodată, ministrul demis susține că miza reală pentru care a fost zburat din Guvern a fost blocarea numirilor pe care le pregătea, în fruntea instituțiilor de forță. Vorbim aici despre procurorul șef al DIICOT, procurorul șef adjunct al DNA și șefi de secție de la DNA și Parchetul General. 

Decretul de revocare este pe masa președintelui Klaus Iohannis acum și locul lui Stelian Ion ar urma să fie luat de ministrul de Interne, Lucian Bode, ca interimar. 

USR PLUS va susține o moțiune de cenzură

După decizia premierului de a-l revoca pe ministrul Justiției, liderii Dan Bana și Dacian Cioloș au anunțat că USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu, dacă în ședința coaliției nu va fi desemnat un nou șef al executivului. 

Pe de altă parte, Florin Cîțu spune că Stelian Ion nu a reușit să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor în 8 luni de mandat și să ducă la bun sfârșit proiectele. Totodată, prim-ministrul le-a cerut celor din USR să nu părăsească coaliția. 

”Am luat o decizie necesară. Am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion.

Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României.

Stelian Ion este un ministru care, din nefericire, nu a reușit să impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Exemplul este desființarea secției speciale, care nici după 8 luni de mandat nu a fost desființată.

A bloca activitatea Guvernului, doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile, înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare.

Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat liderii coaliției despre această demitere. Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze.

(...) Îmi asum această decizie. Biroul Politic Național al PNL a asumat acest proiect de investiții, care nu este PNDL 3. Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României după 30 de ani.

Am trimis președintelui documentul cu revocarea. Voi propune un interimar care va înțelege prioritatea zero a investițiilor în România.

Îmi doresc ca partenerii noștri de coaliție din USR PLUS să aibă înțelegerea, să aibă responsabilitatea, să nu aleagă ieșirea de la guvernare așa cum comunică de azi dimineață pe diverse canale.

Vă asigur că această guvernare continuă și vom depăși și acest moment, pentru că interesul românilor este mai presus de interesu unui om politic”, a declarat Florin Cîțu.

Stelian Ion: Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din Guvern

După decizia de revocare, Stelian Ion a lansat replici dure la adresa premierului Cîțu și a a adus în discuție condamnarea sa din trecut. 

”Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.

În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.

Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o dată că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion. 

Dan Barna: Florin Cîțu trebuie să plece!

Și Dan Barna l-a acuzat pe Florin Cîțu că face abuz de putere și a spus despre șeful Executivului că s-a dovedit a fi mai rău decât fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. 

”Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern.

Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva.

Florin Cîțu trebuie să plece”, a scis liderul USR. 

Dan Barna: USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu

La scurt timp, Barna a postat un nou mesaj, prin care a anunțat că va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

”Decizia Biroului Național al USR PLUS din această seară:

USRPLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu

USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern.

În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu”. 

 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close