Antena 3 CNN RO 3.0 Ministrul Economiei: ”Putem avea o energie corectă ca preț în România!”

Ministrul Economiei: ”Putem avea o energie corectă ca preț în România!”

”Prin investiții putem avea o energie corectă ca preț în România, astfel încât să putem dezvolta în continuare partea de industrie”, susține Ministrul Economiei, Radu Oprea.

Ministrul Economiei: ”Putem avea o energie corectă ca preț în România!”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Apr 2024   •   14:36

Managerii cei mai performanți din industria energetică, membri de vârf ai Guvernului și Parlamentului, experți în domeniul resurselor regenerabile s-au reunesc astăzi, într-un summit organizat de Antena3 CNN, pe platforma RO 3.0.

În cadrul summit-ului, Ministrul Economiei, Radu Oprea, a vorbit despre strategiile pe care Guvernul le are pentru reindustrializare în ceea ce privește energia.

”Din perspectiva sistemului energetic național al producătorilor, al transportatorilor, al distribuitorilor, eu reprezint clientul. Adică cel care consumă energie, industria, economia românească, însă aici cercul trebuie să fie închis. Noi nu putem să creștem decât împreună, pentru că a produce fără să ai cui vinde și cum să transporți este un non-sens.

Și aici, strategiile pe care Guvernul le are trebuie să țină cont de posibilitatea de creștere în România a necesarului de energie electrică, de felul în care vom aduce valoare adăugată gazelor pe care le vom extrage din Marea Neagră sau de la Caragele, pe care Transgazul le va transporta către noi capacități de producție în România. La fel vorbim și despre energia electrică.

Din punctul meu de vedere, viziunea pentru România este corectă, 2030, un mix energetic curat, din apă, gaz, pentru că este în perioada de tranziție, este energie curată, este energie verde, nuclearul în România și în Europa este o energie verde, energiile regenerabile. Mixul României, față de alte state, este un mix foarte bun.

Faptul că avem această posibilitate ca toată energia să fie curată, am spus-o foarte multor investitori, oriunde am fost prezent, fie la Berlin, fie în Statele Unite, și în zona Emiratelor sau a Qatarului. 

Împreună cu premierul Marcel Ciolacu, de câte ori vorbim despre România, arătăm că există o oportunitate, oportunitate care trebuie să vină în completare cu celelalte resurse pe care le are România. Și aici vorbesc despre faptul că, având o industrie de petrol și gaze veche, cu tradiție, 1857 prima rafinărie de petrol din lume a fost lângă Ploiești, avem și posibilitatea de stocare a carbonului, cu o geologie care ne este prietenă. Și spun acest lucru pentru că iarăși este o oportunitate pentru România în comparație cu foarte multe alte state din jurul nostru.

Împreună cu posibilitatea de a avea energie verde pe viitor și de a produce hidrogen pentru România, vom deveni o zonă unică, din punctul meu de vedere, în perspectiva europeană și dacă vreți și globală, astfel încât toate companiile care au în esența viziunii lor faptul că acționarii le cer să fie verzi, pot fi în România. Va fi cea mai bună zonă pentru a investi și a fi prezenți cu capacități de producție.

Sigur că necesită un efort investițional foarte mare. Dar eu cred că trebuie să privim întregul. Eu, din perspectiva Ministerului Economiei, una dintre preocupările noastre mari este atragerea de investiții cu capital românesc și cu capital străin, mai ales în zona unde putem aduce valoare adăugată gazului și energiei din România”, spune Radu Oprea.

”Prin investiții putem avea o energie corectă ca preț în România, astfel încât să putem dezvolta în continuare partea de industrie. Al doilea lucru la care mă uit ca Ministru al Economiei este faptul că, atunci când vorbim despre aceste investiții foarte mari, care este partea de cooperare industrială, care este partea de transfer tehnologic, care este partea pe care noi o putem produce în România. Sunt discuții referitoare la nuclear, unde se spune că am putea produce, de exemplu, în zona de reactoare mici, până la 40% din ceea ce înseamnă un astfel de reactor în România. Dacă ne uităm la perspectiva faptului că suntem singura țară care are energie nucleară pe bază de tehnologie vestică, toți ceilalți având tehnologie din est, evident că va fi un imens potențial pentru România.

Sunt lucruri pe care industria din această zonă, alături de Ministerul Economiei, le putem face împreună cu Ministerul Energiei, pentru că putem veni și venim deja cu schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, astfel încât să dăm acel impuls necesar, cu susținere din partea Guvernului României, pentru a dezvolta echipamente noi de care este atâta nevoie”, a mai spus Ministrul Economiei în cadrul summit-ului RO 3.0 ”RESTART & REPOWER, ROMÂNIA - Noua strategie energetică și de dezvoltare”.

SUMMITUL RO 3.0 ”RESTART & REPOWER, ROMÂNIA - Noua strategie energetică și de dezvoltare” | Antena 3 CNN

Managerii cei mai performanți din industria energetică, membri de vârf ai Guvernului și Parlamentului, experți în domeniul resurselor regenerabile se reunesc astăzi, într-un summit organizat de Antena3 CNN, pe platforma RO 3.0.

Publicată de Antena 3 pe Duminică, 28 aprilie 2024

×
Crimă teribilă în fața Parcului Crângași din București
x close