Antena 3 CNN Show Showbiz 67 de ţări au propus filme la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină"

67 de ţări au propus filme la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină"

67 de ţări au propus filme la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină"
20 Oct 2008   •   13:38

Numarul de ţări care şi-au anunţat propunerile la premiul Oscar pentru categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" ? 67 este un adevarat record. Pe lista se afla si "Restul e tăcere", în regia lui Nae Caranfil, propunerea României de anul acesta.
Lista completă a propunerilor a fost dată publicităţii de către preşedintele Academiei Americane de Film, Sid Ganis. Nominalizările la ediţia cu numărul 81 a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 22 ianuarie, gala de premiere urmând să aibă loc pe 22 februarie la Kodak Theatre din Los Angeles.
Propunerea României la Oscar în secţiunea "cel mai bun film într-o limbă străină", "Restul e tăcere" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi accente dramatice şi situaţii-limită.
Printre filmele propuse la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" se numără şi"Waltz With Bashir/ Vals cu Bashir" de Ari Folman, considerat favorit la Festivalul de la Cannes de anul acesta.
De asemenea, în cursă mai sunt prezente "The Baader-Meinhof Complex/ Der Baader-Meinhof Komplex", un film despre un grup terorist din Germania anilor '70, cu Alexandra Maria Lara şi Bruno Ganz în rolurile principale. Filmul regizat de Uli Edel este propunerea Germaniei la Oscar, scrie Hollywoodreporter.com.
Pe listă mai sunt prezente controversata peliculă "Gomorra" de Matteo Garrone, propunerea Italiei, şi "Snow" de Aida Begic, propunerea Bosniei-Herţegovina.
Academia Americană de Film a trimis, la sfârşitul lunii iunie, formularele de înscriere la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" pentru 96 de ţări.
Potrivit regulamentului Academiei Americane de Film, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2007 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2008. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului.
Propunerile ţărilor au fost trimise Academiei Americane de Film până pe 1 octombrie. Ficare ţară a putut trimite o singură propunere.
Anul trecut, propunerea României în cursa pentru Oscar a fost filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu. Filmul câştigător al premiului Palme d'Or la Cannes 2007 nu a intrat însă pe lista scurtă a nominalizărilor Academiei Americane de Film.
Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" a fost câştigat în 2007 de filmul austriac "The Counterfeiters" de Stefan Ruzowitzky.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close