Antena 3 CNN Show Showbiz Elizabeth Taylor va păstra tabloul lui Van Gogh

Elizabeth Taylor va păstra tabloul lui Van Gogh

Elizabeth Taylor va păstra tabloul lui Van Gogh
19 Mai 2007   •   10:18

Curtea de apel din San Francisco a respins o plângere împotriva actriţei Elizabeth Taylor, acuzată că deţine un tablou de Van Gogh presupus a fi furat de nazişti proprietarei sale evreice după plecarea acesteia din Germania. Actriţa era urmărită în justiţie de moştenitori ai Margaretei Mauthner, care se refugiase din Berlin în Africa de Sud în 1939, după ce îşi pierduse majoritatea bunurilor, între care şi tabloul ?Vedere a azilului şi a capelei din Saint Remy??, pictat în 1889 de artistul olandez.

Elizabeth Taylor a cumpărat acest tablou în 1963, la o licitaţie în Londra, cu suma de 257.600 de dolari. Pânza este estimată în prezent între 10 şi 15 milioane de dolari. Curtea de apel a confirmat decizia tribunalului primei instanţe, din februarie 2005, potrivit căreia dreptul la posesie al moştenitorilor este anulat de prescripţie. Descendenţii Margaretei Mauthner, de naţionalitate canadiană şi sud-africană, au încercat să explice că actriţa ar fi trebuit să ştie că tabloul a fost furat de nazişti şi revândut ulterior de mai multe ori, acuzând-o de ?neglijenţă?.

Elizabeth Taylor a declarat că în catalogul de vânzări la licitaţie de la Sotheby's în 1963 era menţionat că tabloul aparţinuse Margaretei Mauthner, dar şi că el fusese revândut de mai multe ori, trecând prin posesia a două galerii reputate, iar apoi în cea a unui german de confesiune iudaică, Alfred Wolf, care fugise şi el de regimul nazist.

Rompres

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close