Antena 3 CNN Show Showbiz Legitimitatea enciclopediei Harry Potter, sub semnul întrebării

Legitimitatea enciclopediei Harry Potter, sub semnul întrebării

Legitimitatea enciclopediei Harry Potter, sub semnul întrebării
14 Apr 2008   •   18:33

Un tribunal din New York "va găzdui" o bătălie în urma căreia se va decide legitimitatea publicării unei enciclopedii Harry Potter. J.K. Rowling, autoarea celebrelor cărţi încearcă să-i oprească pe cei de la The Harry Potter Lexicon să publice o carte enciclopedică pe tema cunoscutei povestiri.

The Harry Potter Lexicon este un site care răspunde "la cele mai fantastice întrebări (n.r. - legate de Harry Potter) şi îţi arată unde le poţi găsi", conform descrierii disponibilă pe site-ul amintit.

Doamna Rowling a intentat procesul la 31 octombrie, susţinând că Steve Vander Ark, autorul enciclopediei, va împrumuta prea mult din munca sa şi va interveni în planurile sale de a publica propria-i enciclopedie pe această temă.

Cartea ar fi trebuit să fie publicată iniţial pe 28 noiembrie, anul trecut, de către editura RDR Books, dar un judecător a emis un ordin prin care interzicea finalizarea, distribuirea, publicitatea sau vânzările în avans ale cărţilor.

"Dacă poziţia RDR este acceptată, va avea cu siguranţă un impact negativ major asupra adevăraţilor fani de pe internet. Scriitorii din toată lumea vor fi nevoiţi să-şi protejeze operele cu mult mai multă rigurozitate", a declarat JK Rowling.

Roger Rapoport, editorul Lexiconului a descris cazul ca fiind "o bătălie între David şi Goliat, cu un ochi îndreptat spre protejarea drepturilor scriitorilor din toată lumea."

Acesta a continuat apreciind că Rowling "pare a dori monopoliul asupra dreptului de a publica ghiduri de literatură dar şi alte cercetări non-academice care fac referiri la opera ei."

"Dacă JK Rowling va câştiga procesul, această decizie va extinde în mod dramatic drepturile de copyright şi va elimina un întreg segment de suplimente literare", a încheiat Roger Rapoport.

Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close