Antena 3 CNN Show Showbiz Nevăzătorii protestează împotriva noului film al lui Julianne Moore, ?Blindness?

Nevăzătorii protestează împotriva noului film al lui Julianne Moore, ?Blindness?

Nevăzătorii protestează împotriva noului film al lui Julianne Moore, ?Blindness?
02 Oct 2008   •   13:12

Indivizi orbi închişi în ospicii pentru boli mentale, care se atacă sau care folosesc sexul ca monedă de schimb pentru a obţine mâncare... acesta este scenariul care a oripilat mii de nevăzători, printre care şi pe Marc Maurer, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Nevăzătorilor.

Acesta nu este de acord cu folosirea pierderii vederii drept alegorie pentru o societate cu probleme. În opinia sa acest lucru este o portretizare defectuoasă care ar putea stagna eforturile de integrare ale nevăzătorilor în societate.

?Filmul portretizează nevăzătorii asemeni unor monştri, un lucru neadevărat. Orbirea nu transformă oamenii obişnuiţi în creaturi de coşmar?, a declarat Maurer.

Organizaţia condusă de Maurer inteţionează să protesteze împotriva mesajului filmului în faţa a 75 de cinematografe din 21 de state americane cu prilejul lansării oficiale de vineri.

Nevăzători şi persoane care le susţin cauza vor împărţi fluturaşi şi vor purta pancarte. Printre sloganuri: ?Nu sunt un actor. Dar joc rolul unui nevăzător în viaţa de zi cu zi?.



Filmul, regizat de Fernando Meirelles (nominalizat la Oscar pentru pelicula ?City of God?), are la bază un roman al lui Jose Saramago. "Blindness" vorbeşte despre o epidemie ciudată şi foarte contagioasă care cauzează orbirea, cei afectaţi văzând doar o lumină alb-lăptoasă. Răspândindu-se foarte rapid, boala duce la haos şi instabilitate într-un oraş rămas anonim.

Julianne Moore joacă în rolul soţiei unui doctor oftalmolog care este şi el afectat de această boală misterioasă. Pentru a rămâne împreună ea se preface că este oarbă şi în cele din urmă conduce o revoltă în rândul pacienţilor internaţi în ospiciu.

Cartea lui Saramago a fost aclamată pentru că a folosit orbirea ca metaforă a lipsei de comunicare şi de respect în societatea umană modernă.

Într-un comunicat oficial, Miramax a declarat că regizorul Fernando Meirelles s-a străduit să păstreze cât mai mult din caracteristicile romanului lui Saramago, pe care l-a numit o ?parabolă îndrăzneaţă despre triumful spiritului uman în cazul dispariţiei civilizaţiei?.

Anumiţi nevăzători sunt însă de părere că filmul alimentează nişte stereotipii nefondate, cum ar fi ideea că orbii nu se pot îngriji singuri şi că sunt mereu dezorientaţi.

"Rata şomajului în rândul nevăzătorilor este de 70% şi avem mereu probleme în societate din cauza impresiei generale că nu suntem buni de nimic. Filmul ăsta nu va schimba în bine percepţia noastră în lume?, a declarat Christopher Danielsen, purtătorul de cuvânt al organizaţiei din Baltimore.

Protestul care va avea loc vineri va fi cel mai amplu din întreaga istorie de 68 de ani a Organizaţiei Naţionale a Nevăzătorilor. Organizaţia are 50.000 de membri şi luptă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale nevăzătorilor prin acţiuni de susţinere şi prin campanii de educare.

Iată şi trailerul acestui film controversat:



Antena3.ro

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close