Antena 3 CNN Show Showbiz Persepolis, controversatul lungmetraj, acum şi pe ecranele din România (FOTO&VIDEO)

Persepolis, controversatul lungmetraj, acum şi pe ecranele din România (FOTO&VIDEO)

Persepolis, controversatul lungmetraj, acum şi pe ecranele din România <font color=red>(FOTO&VIDEO)</font>
09 Apr 2008   •   17:30
Persepolis este un lungmetraj de animaţie controversat care, începând de joi, va rula şi pe ecranele din România. Nominalizat la Oscar şi premiat la Cannes, filmul prezintă la prima vedere o poveste simplă şi pe alocuri amuzantă. Lungmetrajul animat este de fapt ecranizarea celor patru cărţi ale autoarei iraniene Marjan Satrapi, care a şi regizat pelicula împreună cu Vincent Paronnaud. Filmul se bazează în special pe o serie de desene monocrome, alb-negru, cu nuanţe de gri, din care nu lipsesc culorile, aruncate cu gust, ici colo.

Firul naraţiunii urmăreşte în ordine cronologică viaţa unei tinere care trece de la copilărie la adolescenţă, pe fundalul revoluţiei care a avut loc în Iran. Povestea este spusă cu foarte multă graţie şi farmecă spectatorul încă de la primele scene. În fapt, Persepolis este un film autobiografic, prezentând viaţa Marjanei Satrapi, autoarea romanelor după care a fost ecranizat şi regizoarea acestora.

Printre cele care ?dau viaţă? personajelor din film se numără Chiara Mastroiani, Catherine Deneueve şi Danielle Darrieux, trei remarcabile actriţe care şi-au împrumutat vocile tinerei Marjan, mamei şi bunicii sale. Aceasta din urmă este o veritabilă sursă de umor, oferă sfaturi tinerei Marjan şi de asemenea îi oferă un sprijin moral.

Marjan este o rebelă ca şi bunica sa, este o tânără care consideră libertatea ca un drept de la sine înţeles, dobândit odată cu naşterea şi reprezintă genul care ?se ia la trântă? cu întreaga lume care nu este de acord cu principiile ei.

GALERIE FOTO PERSEPOLIS



Marjan creşte într-o familie de intelectuali de stânga care trec prin vremuri grele, mai întâi din cauza dictatura Şahului iranian şi apoi, în urma revoluţiei care a avut loc în ţara menţionată şi care ar fi trebuit să aducă tuturor libertatea mult visată.

În schimb revoluţia din 1979 transformă viaţa iranienilor într-o altă formă de calvar, restrângând libertăţile oamenilor, femeile fiind nevoite să poarte cunoscutul văl islamic, rudele Marijanei ajung în inchisoare, începe razboiul cu Irakul, iar execuţiile devin un lucru la ordinea zilei.

PERSEPOLIS TRAILER

Printre morţi şi suferinţe, însă, nu lipseşte umorul. Marjane se bucură de muzica formaţiilor ABBA sau de Bee Gees, obţinute ?pe sub mână?, de la negustorii de lucruri occidentale interzise. Din cauza vremurilor grele Marjan este nevoită să plece în exil, ajungând la Viena, loc în care are parte de şi mai multe aventuri.

Filmul va rula în avanpremieră joi, la Movieplex Cinema Plaza România din Capitală. Lungmetrajul a fost interzis în ţara de origine a autoarei, Iranul însă Libanul a decis ca filmul poate rula în cinematografele din ţară după ce iniţial fusese privit ca ?o ofensă la adresa Iranului şi a Islamului?. Astfel, pe 3 mai Persepolis va putea fi vizionat la Beirut, în premieră.

Antena3.ro

×
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close