Antena 3 CNN Show Showbiz ?Poliţist, adjectiv? a câştigat trofeul Festivalului ?On Wheels?

?Poliţist, adjectiv? a câştigat trofeul Festivalului ?On Wheels?

?Poliţist, adjectiv? a câştigat trofeul Festivalului ?On Wheels?
21 Dec 2009   •   22:50

Filmul ?Poliţist, adjectiv?, în regia lui Corneliu Porumboiu, a câştigat trofeul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului ?On Wheels? de la Artvin (Turcia), eveniment desfăşurat în perioada 11-17 decembrie, informează Institutul Cultural Român de la Istanbul, citat de Agerpres.

Dintre cele zece filme din zece ţări aflate în competiţie, trofeul Taurul de Aur a fost câştigat în acest an de către producţia românească regizată de Corneliu Porumboiu. Filmul ?Poliţist, adjectiv? a primit şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film Turci. Taurul de argint a fost câştigat de filmul ?Iki dil bir bavul? (On the way to school), regizat de Orhan Eskikoz şi Ozgur Dogan.

Juriul festivalului a fost compus din actriţa egipteană Basma Ahmed Hassan, criticul de film israelian Edna Făinaru, regizorul olandez Ineke Smits, criticul american de film Jay Weissberg şi regizorul turc Reha Erdem.

Juriul a ales ?Poliţist, adjectiv? ca fiind cel mai bun film, afirmând că ?pentru a-şi transmite mesajul, filmul combină puterea cinematografică şi verbală a limbajului cu o inteligenţă subtilă?, decernându-i marele trofeu, în valoare de 10.000 de euro.

Totodată, criticii de film turci şi-au motivat alegerea peliculei româneşti prin faptul că filmul ?dărâmă convenţiile genului de film poliţist prin opoziţia cu logica neclintită şi inflexibilă a birocraţiei şi injusteţea unui stat poliţienesc, prezentând o experienţă vizuală în care răsplata este văzută la final?.

Ceremonia de premiere a Festivalului On Wheels a avut loc pe 16 decembrie la Artvin, evenimentul fiind organizat de către Asociaţia de Cinema Ankara cu sprijinul Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia.
SECVENŢE DIN LUGMETRAJUL ?POLIŢIST ADJECTIV?


Agerpres

×
Subiecte în articol: festival de film
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close