Se împlinesc 15 ani de la moartea lui Kurt Cobain

05 Apr 2009   •   18:52
Se împlinesc 15 ani de la moartea lui Kurt Cobain Kurt Cobain

Duminică se împlinesc 15 ani de la moartea lui Kurt Cobain, solistul vocal al trupei Nirvana, care s-a sinucis în 1994 în garajul reşedinţei sale din Seattle. Cu mai puţin de o săptămână înainte de moartea sa, Cobain a fost dat dispărut după ce fugise dintr-un centru de dezintoxicare, unde se internase în urma problemelor pe care le avea din cauza consumului de heroină.

Pe 3 aprilie 1994, soţia sa, Courtney Love, a angajat un detectiv particular să îl găsească, dar cel care a descoperit într-un final cadavrul său a fost un electrician care fusese angajat să instaleze un sistem de alarmă la reşedinţa sa. A lăsat în urma sa o scrisoare de adio, pe care Courtney Love a citit-o miilor de fani care s-au adunat în faţa casei la aflarea tragicei veşti.

Cu toate că autorităţile au declarat oficial că a fost vorba despre o sinucidere, o serie de amănunte şi întrebări rămase fără răspuns au determinat o mare parte a fanilor lui Kurt Cobain să creadă că a fost de fapt vorba despre o crimă. Gurile rele au speculat că asasinatul ar fi fost pus la cale chiar de soţia sa.

Deşi cariera sa muzicală a fost scurtă, Cobain este un personaj emblematic al muzicii rock, fiind numit ?purtătorul de cuvânt al unei generaţii?. El a lăsat în urmă numai câteva albume, dar muzica sa a influenţat întreaga scenă a anilor '90.

Nirvana a devenit repede una din cele mai populare trupe rock ale anilor '90. a fost înfiinţată în anul 1987 în Aberdeen, Seattle. Primul album, "Bleach", a fost lansat în 1989, dar recunoaşterea internaţională a trupei a venit în 1992, odată cu lansarea albumului "Nevermind", care conţine piesa "Smells Like Teen Spirit".

Succesul albumului "Nevermind" a fost o surpriză nu numai pentru membrii trupei, ci şi pentru întreaga industrie muzicală. Alături de albumul "Ten", semnat Pearl Jam, a reprezentat piatra de temelie a curentului grunge, care a cuprins în scurt timp întreaga lume.

Ulterior Nirvana a mai lansat, în 1993, albumul "In Utero", iar în 1994 a lansat albumul "Unplugged in New York".

Kurt Cobain s-a născut în Aberdeen, Washington, pe 20 februarie 1967.

Nirvana - Plateau (Unplugged in New York - 1993)


Antena3.ro

x close