Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Baschet Analiză NBA.com: Doar opt transferuri au fost de succes în ultimii zece ani

Analiză NBA.com: Doar opt transferuri au fost de succes în ultimii zece ani

Analiză NBA.com: Doar opt transferuri au fost de succes în ultimii zece ani
04 Aug 2009   •   19:25

De multe ori, cele mai bune planuri puse la cale de jucătorii şi managerii din NBA nu sunt finalizate conform aşteptărilor. Achiziţionarea unui jucător de succes nu aduce neapărat succesul şi echipei la care urmează să evolueze acesta. Este cazul lui Shaquille O'Neal la Phoenix Suns, Allen Iverson la Detroit Pistons sau Stephon Marbury la cam orice echipă a fost până acum.

Totuşi, schimbarea decorului aduce şi rezultate excelente, în câteva cazuri. NBA.com a realizat o analiză în acest sens şi a prezentat cele 8 transferuri ale deceniului care pot fi considerate de succes:

Latrell Sprewell - 1999
După ce în 1997 l-a sugrumat pe antrenorul P.J. Carlesimo de la Golden State, la un antrenament, şi după suspendarea aferentă, Sprewell a fost nevoit să plece de la Warriros. Când New York Knicks i-a dat la schimb pe John Starks, Chris Mills şi Terry Cummings, în sezonul 1999, fanii au criticat venirea lui Sprewell. Acesta însă le-a închis imediat gura contestatarilor ducând echipa până în finala NBA, unde New York a pierdut titlul în faţa celor de la San Antonio.

Chauncey Billups - 2002
După ce a umblat ca o albinuţă din floare în floare, de la Boston la Toronto la Denver şi la Minnesota, neadaptându-se niciodată în primele lui şase sezoane în NBA, Billups a semnat ca agent liber cu Detroit Pistons. Mr. Big Shot avea să se simtă în sfârşit ca acasă, alături de Rip Hamilton şi Tayshaun Prince, iar în 2004 Billups a fost numit MVP-ul Finalei NBA, când Pistons a învins Lakers, în 2004. Billups a condus Detroit către şase finale de Conferinţă consecutive, ca apoi în 2008 să plece la Denver, unde a ajutat Nuggets să ajungă de asemenea în finala Conferinţei de Vest.

Rasheed Wallace - 2004
Pistons a avut un nucleu puternic cu Billups, Hamilton, Prince şi Ben Wallace, dar probabil nu ar fi cucerit coroana NBA fără transferul lui "Sheed". După ce echipa sa Trail Blazers a pierdut jocul 7 în finala Conferinţei de Vest, în 2000, în faţa eventualei campioane Los Angeles Lakers, Wallace a mai petrecut 3 sezoane şi jumătate la Portland, dar s-a stins treptat. Apoi s-a devotat echipei Detroit Pistons, cu care a ajuns în cinci finale consecutive în Conferinţa de Est.

Shaquille O'Neal - 2004
Trei titluri consecutive alături de Kobe Bryant între 2000 şi 2002 nu au putut să îl menţină pe Shaquille O'Neal fericit. Rivalitatea din sânul echipei şi înfrângerea din finala cu Detroit Pistons din 2004 l-au determinat pe Shaq să plece pe Coasta de Est, la Miami, la schimb cu Lamar Odom, Caron Butler şi Brian Grant. Nu există niciun dubiu că Shaquille O'Neal şi-a regăsit pasiunea alături de Dwyane Wade. După ce Heat a pierdut finala Estului în 2005, O'Neal s-a accidentat la gleznă în debutul sezonului următor. Pat Riley a reuşit s-a bazat însă pe el pe final şi Shaq a dominat play-off-ul din 2006, când şi-a trecut în cont al patrulea inel de campion în şapte sezoane.

Michael Finley - 2005
A fost un jucător cheie pentru Dallas timp de nouă sezoane, dar în timp ce cariera lui Dirk Nowitzki a înflorit, Finley a ajuns să fie doar o alternativă, astfel că Mavericks s-a debarasat de el şi de contractul său de 51 de milioane de dolari. Phoenix, Miami şi Detroit l-au dorit, dar Finley a rămas în Texas, unde a semnat pentru San Antonio. Ironic, Spurs au pierdut în faţa fostei echipe a lui Finley în runda a doua a playoff-ului. Finley şi-a luat revanşa însă un an mai târziu, când Spurs a învins Mavericks şi a câştigat titlul.

Kevin Garnett şi Ray Allen - 2007
Lucrurile erau bune în carierele lor la momentul respectiv. Allen tocmai reuşise un sezon cu cel mai mare procentaj de puncte înscrise pe meci din întreaga carieră de la Seattle, iar Garnett venea după al zecelea sezon consecutiv în care fusese selecţionat pentru echipa Starurilor din Conferinţa de Vest. Totuşi, ceva lipsea în carierele lor - inelul de campion -, iar Danny Ainge a reuşit să îi aducă pe amândoi la Celtics, unde alături de Paul Pierce au reuşit să cucerească al 17-lea titlu pentru Boston şi apoi au atacat titlul cu numărul 18.

Pau Gasol - 2008
A fost mereu actorul principal şi cel mai bun marcator pentru Memphis, dar în şapte sezoane alături de Grizzlies nu a câştigat niciun meci de playoff. Pau Gasol nu putea să scape de eticheta de a fi "moale" şi incapabil să îşi care echipa în spate. În 2008 a ajuns însă la Lakers, unde nu a fost nevoit să fie locomotiva echipei şi unde l-a completat perfect pe Kobe Bryant. Gasol a cucerit cu Lakers primul titlu de campion în 2009, iar în 2010 va fi un component de bază al formaţiei din Los Angeles.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: baschet NBA
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close