Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Criza financiară duce la scăderea bugetelor cluburilor în Rusia

Criza financiară duce la scăderea bugetelor cluburilor în Rusia

Criza financiară duce la scăderea bugetelor cluburilor în Rusia
12 Dec 2008   •   15:45

O criză economică mondială nu poate fi o veste bună pentru sportul unei ţări în care majoritatea sponsorilor sunt producători de materii prime, cum ar fi petrolul şi gazele naturale. Şi, într-adevăr, acest lucru începe să se simtă în bugetele cluburilor sportive din Rusia, care au deja probleme financiare.
Cluburile au început să reducă din costuri şi, anunţă Reuters, tendinţa de investiţii masive din ultima vreme din fotbal, hochei şi baschet a dispărut complet. Acest lucru de întâmplă deoarece firmele care sponsorizau sportul sunt acelea care se află în dificultate în acest moment.
Dacă pentru cluburile mari problema care se pune este reducerea bugetelor, pentru cele mici situaţia este mult mai gravă, ele fiind ameninţate cu dispariţia dacă nu-şi găsesc noi surse de finanţare în noile condiţii. Într-o astfel de situaţie se află FK Khimki, căreia guvernul regional Moscova i-a cerut la începutul lui decembrie să-şi găsească alţi investitori, ei nemaiavând fonduri. Soluţia care le-a fost prezentată a fost contopirea cu altă echipă din zonă, FC Saturn, variantă considerată imposibilă de Liga Profesionistă Rusă.
De asemenea, proiectul pretenţios care fusese început la Lokomotiv Moscova a avut de suferit. După ce a fost adus ca antrenor danezul Michael Laudrup, compania căilor ferate ruseşti, care asigură finanţarea clubului, a decis scăderea cu 20% a bugetului de 70 de milioane de dolari din acest an pentru 2009. Din acest motiv, nici construcţia noului stadion al echipei nu va mai începe la data preconizată, anul viitor.
Criza a lovit şi formaţia ŢSKA Moscova, care s-a despărţit de antrenorul Valery Gazzayev la finalul campionatului care tocmai s-a încheiat, după o lungă colaborare. Nici Zenit Sankt Petersburg nu o duce mai bine, realizarea proiectului foarte pretenţios pentru un nou stadion fiind amânat.
Efectele acestei situaţii s-ar regăsi chiar şi în clasamentul primei ligi ruse, unde locul lui Khimki urmează a fi luat de KamAZ, în cazul în care acest club se va dizolva.
Hochei-ul şi baschetul au fost şi ele afectate, ŢSKA intenţionând în noiembrie să desfiinţeze echipa feminină de baschet din cauza lipsei de fonduri. Singurul care a putut salva titrata echipă a fost vice-premierul rus, Sergei Ivanov, care a ajutat la găsirea unui nou sponsor, argumentând că ar fi fost păcat ca o echipă cu 16 titluri să dispară în neant.
Planurile ruse de a depăşi NHL în notorietate cu KHL, Liga Continentală de Hochei, prin achiziţie de vedete din campionatul Nord-American au fost date peste cap. Proiectul va avea mult de suferit din cauza fondurilor, principalul finanţator al operaţiunii fiind gigantul petrolier Gazprom.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: fotbal hochei Rusia
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close