Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Fostul preşedinte CIO, Samaranch, anunţat într-o carte drept contact al KGB

Fostul preşedinte CIO, Samaranch, anunţat într-o carte drept contact al KGB

Fostul preşedinte CIO, Samaranch, anunţat într-o carte drept contact al KGB
Sursa foto: juan antonio samaranch
24 Noi 2009   •   17:57

Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO din perioada 1980-2001 al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), este legat într-o carte recentă publicată în Statele Unite de ofiţeri ai serviciilor secrete sovietice în anii 1980. Unul dintre autorii cărţii este, chiar, ofiţerul KGB care a fost desemnat pentru a păstra relaţia cu oficialul CIO. Controversatul spaniol a fost, în perioada 1977-1980, ambasador al Spaniei în Uniunea Sovietică şi Mongolia.
"KGB joacă şah" este una dintre cele mai noi cărţi care încearcă să mai disipe din umbra care învăluie fostele servicii secrete sovietice. Autorii, istoricul ruso-american Yuri Felshtinsky, fostul ofiţer superior KGB Vladimir Popov şi maeştrii şahişti Viktor Korchnoi şi Boris Gulko, au atins, printre altele, şi subiectul Comitetului Internaţional Olimpic în paginile volumului lor. Fără să folosească un ton acuzator, autorii au precizat că Samaranch a intrat în contact cu serviciile secrete ruse pe când acesta lucra la Moscova, după ce s-a descoperit că scotea ilicit din ţară obiecte de anticariat, potrivit The Telegraph.
În loc să îl acuze pentru acest lucru, KGB a preferat să cultive relaţia cu acesta, prin intermediul cu Vladimir Popov. Samaranch nu ar fi ştiut, după cum se pare, despre statutul acestuia de ofiţer al serviciilor secrete. Spaniolul, acum în vârstă de 89 de ani) era de pe atunci vicepreşedinte CIO şi şef al protocolului Olimpic. În momentul alegerii sale în fruntea CIO, în 1980, autorii insinuează că meritul principal le-ar fi aparţinut reprezentanţilor statelor comuniste, care l-ar fi sprijinit la cererea KGB.
Samaranch a condus forul olimpic până în 2001, moment în care i-a predat ştacheta belgianului Jacques Rogge, devenind preşedinte onorific. Chiar şi din această postură, se pare că ar fi jucat un rol decisiv în alegerea oraşului rus Sochi pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cio KGB Uniunea Sovietica Jocuri Olimpice
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close