Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Luptele ar putea fi scoase din programul olimpic: Iranul este prima ţară care reacţionează

Luptele ar putea fi scoase din programul olimpic: Iranul este prima ţară care reacţionează

Luptele ar putea fi scoase din programul olimpic: Iranul este prima ţară care reacţionează
de M.T.    |    12 Feb 2013   •   17:28

Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a înaintat, marţi, o propunere pentru scoaterea luptelor din rândul sporturilor olimpice de bază, începând de la ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice de vară.

Înaintea întâlnirii desfăşurate la Lausanne, se părea că pentatlonul modern este expus la cel mai mare risc de a fi scos din programul olimpic, însă membrii CIO au votat în cele din urmă pentru lupte.

„Este o mare surpriză. Una sau două voci, poate, au făcut diferenţa între pentatlonul modern şi lupte", a declarat o sursă din cadrul CIO, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Această disciplină se va afla pe o listă care mai cuprinde squash, căţărare, karate, wushu, baseball/softball, wakeboard (sport nautic) şi role de unde se va alege ultimul sport din programul Jocurilor din 2020.

„Decizia este ca 25 de discipline să aibă loc în programul olimpic. Aceasta este doar o recomandare a Biroului Executiv. În septembrie se va decide care sporturi vor intra în programul din 2020", a spus Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO.

O decizie definitivă va fi luată la următoarea întâlnire a Comitetului Executiv al CIO, programată în luna septembrie, la Buenos Aires. Tot atunci va fi decisă şi gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2020, finalistele fiind Istanbul, Madrid şi Tokyo.

Prima reacţie după anunţul CIO a venit din partea Iranului, o ţară cunoscută pentru tradiţia pe care o are la lupte în cadrul Jocurilor Olimpice.

„Ar fi o mare lovitură pentru sportul din ţara noastră. Luptele reprezintă unul dintre cele mai populare sporturi din Iran”, a spus Mohammad Ali-Abadi, şeful Comitetului Olimpic Iranian.

Mai mult de jumătate dintre cele 60 de medalii câştigate de sportivii din Iran la Jocurile Olimpice au fost aduse de lupte şi taekwondo. La cea mai recentă ediţie, la Londra, luptătorii din această ţară au obţinut trei medalii de aur, una de argint şi două de bronz, o zestre care a ajutat Iranul să încheie pe locul 17 în clasamentul pe naţiuni.

Luptele greco-romane au făcut parte din programul olimpic încă de la prima ediţie, în 1896, debutul luptelor libere având loc opt ani mai târziu, la St. Louis. Concursul feminin s-a desfăşurat în premieră în 2004, la Atena.

Luptătorii sovietici au dominat de-a lungul timpului greco-romanele, în timp ce la lupte libere, sportivii americani nu au rivali în clasamentul all-time.

România a cucerit 32 de medalii la lupte în cadrul Jocurilor Olimpice, şapte dintre aceste de aur, toate la greco-romane. Luptătorii români care au fost campioni olimpici sunt Dumitru Pârvulescu (1960), Gheorghe Berceanu (1972), Nicolae Martinescu (1972), Ştefan Rusu (1980), Vasile Andrei (1984), Ion Draica (1984) şi Vasile Puşcaşu (1988).

De altfel, luptele sunt pe locul 5 între sporturile care au adus cele mai multe medalii pentru România la Jocurile Olimpice, după gimnastică (72), canotaj (37), atletism (35) şi kaiac-canoe (34).


×
Subiecte în articol: cio lupte
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close