Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Noi dezvăluiri cutremurătoare despre dopajul în masă de la kaiac-canoe: “Băieţii stăteau întinşi pe pat, cu perfuzii în venă!”

Noi dezvăluiri cutremurătoare despre dopajul în masă de la kaiac-canoe: “Băieţii stăteau întinşi pe pat, cu perfuzii în venă!”

Noi dezvăluiri cutremurătoare despre dopajul în masă de la kaiac-canoe: “Băieţii stăteau întinşi pe pat, cu perfuzii în venă!”
Sursa foto: Foto: Pixabay
09 Ian 2017   •   14:33

În vara lui 2015, lotul naţional de kaiac a fost supus de medicul Clara Pătrugan unor tratamente incluzând manipularea sângelui, identificate drept ilegale de ANAD, care a şi suspendat-o pe viaţă pe doctoriţă. Alin Anton, un fost component al lotului, s-a numărat printre cei care au dezvăluit secretele la Agenţie, scrie GSP.

Dezvăluirile i-au șocat însă până și pe cei care au investigat cazul. Câteva detalii vin chiar de la șefa ANAD, Graziela Vâjială: "Am avut declarații scrise de la doi foști componenți ai lotului olimpic, Alin Anton și Dan Costea, care au spus că se practica această metodă în 2015, când au și fost îndepărtați fiindcă n-au acceptat să intre și ei pe acel tratament. Așa i-am deschis dosar și doamnei doctor Pătrugan, care, la audieri, ne-a explicat ce înseamnă procedurile respective, autohemotransfuzia minoră și majoră. Adică scoaterea unei cantități de sânge din venă, ozonificarea la un aparat special și reintroducerea lui în organism".

Asta înseamnă, spun specialiștii, manipulare de sânge, care are ca efect îmbunătățirea artificială a performanțelor sportivului. Mai concret, "pacientul câștigă în putere, anduranță și rezistență", susține Pompiliu Popescu, fostul doctor al naționalei de fotbal.

Continuarea, AICI.

×
Subiecte în articol: dopaj scandal
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close