Antena 3 CNN Sport Presiuni pentru o nouă amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Un virusolog japonez avertizează asupra riscurilor epidemiologice

Presiuni pentru o nouă amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Un virusolog japonez avertizează asupra riscurilor epidemiologice

Japonezii de rând, dar şi unii experţi în epidemiologie, cer ca Jocurile Olimpice să fie iarăşi anulate, din cauza riscurilor epidemiologice pe care le-ar presupune organizarea evenimentului de luna viitoare.

Presiuni pentru o nouă amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Un virusolog japonez avertizează asupra riscurilor epidemiologice
Sursa foto: Hepta
de Alexandru Negrici    |    08 Iun 2021   •   13:32

Profesorul Universităţii Tohoku, Hiroshi Oshitani, unul dintre virusologii de top ai Japoniei şi consilier al guvernului de la Tokyo, a avertizat că susţinerea Jocurilor Olimpice nu este sigură.

Comentariul omului de ştiinţă îi irită pe iubitorii de sport, care au fost deja nevoiţi să suporte o amânare de un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Tocmai pentru a evita riscuri sanitare, s-a luat decizia unei versiuni reduse a organizării, care presupune interdicţia participării spectatorilor străini, deci va reduce din nivelul de aglomerare al capitalei Tokyo. 

"Guvernul şi comitetul de organizare, inclusiv Comitetul Olimpic Internaţional, continuă să spună că organizează olimpiade în siguranţă, dar toată lumea ştie că există un risc. Este 100% imposibil să ai olimpiade cu risc zero", a spus virusologul Hiroshi Oshitani.

Alţi experţi sunt totuşi mai optimişti. Kik Sell, o fostă olimpică, ajunsă între timp profesor de sănătate publică, a declarat pentru Reuters că "vor fi cazuri, dar a avea un caz sau câteva cazuri nu înseamnă deloc un eşec".

Unele regiuni din Japonia cer anularea Jocurilor Olimpice

Japonezii rămân foarte divizaţi cu privire la planul de organizare al Jocurilor Olimpice pentru anul acesta, câtă vreme se confruntă cu valul patru al infectărilor.

Până pe 20 iunie, experţii medicali au programat o declaraţie, referitoare la riscurile concrete la care se supune ţara.

Totul în contextul în care un sindicat din Hokkaido, loc unde se va desfăşura un maraton, a adresat deja o petiţie guvernatorului, în care se cere anularea Jocurilor.

Majoritatea japonezilor au fost în favoarea anulării, în cadrul a două sondaje

Timp de două luni consecutive, majoritatea japonezilor înclină în favoarea anulării evenimentului.

Un sondaj efectuat de radiodifuzorul TBS a arătat că 55% din japonezi doresc amânarea sau anularea Jocurilor Olimpice.

În ciuda rezultatului descurajator pentru iubitorii de sport, numărul celor care se împotrivesc organizării este totuşi mai mic cu 10% decât luna trecută.

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc între  23 iulie şi 8 august.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close