Antena 3 CNN Sport Fotbal extern FC Porto a câştigat Europa League, după ce a învins în finală pe Braga cu 1-0

FC Porto a câştigat Europa League, după ce a învins în finală pe Braga cu 1-0

FC Porto a câştigat Europa League, după ce a învins în finală pe Braga cu 1-0
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
18 Mai 2011   •   23:47

Primul trofeu european al sezonului a fost cucerit de FC Porto. Echipa lui Andre Villas Boas a învins pe Braga cu 1-0 în finala Europa League desfăşurată la Dublin, unicul gol al partidei fiind marcat de columbianul Falcao cu un minut înainte de pauză.

 
Plecată ca mare favorită, Porto a fost la un pas să fie surprinsă încă din startul partidei, Custodio reuşind să scape din marcaj, dar finalizarea lui nu a găsit spaţiul porţii. Replica echipei lui Villas Boas a fost imediată, cu Hulk care s-a debarasat de doi adversari cu o uşurinţă dezarmantă, apoi a căutat vinclul lui Artur, însă brazilianul nu-şi reglase încă tirul.
 
După un început furibund, cele două echipe au decis că nu mai este cazul să-şi asume vreun risc. Dacă pentru Braga o astfel de atitudine era normală şi de aşteptat, fanii lui Porto au fost probabil dezamăgiţi. Nimic din jocul încântător din tururile anterioare, niciun moment de sclipire din partea lui Hulk sau Falcao. Ba da, unul singur. Şi decisiv.
 
Cu un minut înainte de pauză, Guarin a primit o minge în partea dreaptă, a aruncat o privire scurtă în careu şi i-a aşezat mingea pe cap lui Falcao. Atacantul columbian a profitat de marcajul aproximativ al fundaşilor Bragăi şi l-a învins pe Artur. Golul 17 în acest sezon de Europa League pentru jucătorul sud-american.
 
Domingos Paciencia a făcut două schimbări la pauză, iar unul dintre jucătorii introduşi în teren de tehnicianul celor de la Braga, Mossoro, a fost la un pas să egaleze în chiar primele secunde ale reprizei a doua, dar brazilianul de 28 de ani nu l-a putut bate pe Helton din situaţie de unu contra unu.
 
Cine crede că Villa Boas nu a învăţat nimic de la Mourinho poate fi acuzat de naivitate. Tehnicianul lui Porto a arătat că a învăţat şi lecţia apărării şi a păstrării unui rezultat, echipa sa mulţumindu-se în cea mai mare parte a părţii secunde să închidă culoarele spre propriul careu şi să aştepte ocazia unui contraatac.
 
Pe final, Porto a decis să păstreze rezultatul în jumătatea adversă şi Belluschi a fost aproape de 2-0 în minutul 86, când şutul său de la marginea careului a trecut pe lângă vinclu. A fost ultima ocazie importantă a meciului, după care fanii „dragonilor” au dat startul petrecerii. 
 
La şapte ani distanţă de succesul din Liga Campionilor, Porto a cucerit un nou trofeu continental. Cu Andre Villas Boas pe bancă, care, la 33 de ani şi 213 zile, devine cel mai tânăr antrenor din istorie care câştigă o cupă europeană. Iar România are pentru al treilea an la rând cel puţin un reprezentant în echipa câştigătoare, după ce Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ au cucerit Cupa UEFA cu Şahtior în 2009, iar Cristi Chivu Liga Campionilor cu Inter în 2010.
 
FC Porto: Helton - Săpunaru, Rolando, Otamendi, Pereira - Guarin (Belluschi 73), Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Falcao, Varela (James Rodriguez 79)
 
Braga: Artur Moraes - Miguel Garcia, Paulao, Rodriguez (Kaka 46), Silvio - Custodio, Hugo Viana (Mossoro 46), Vandinho - Alan, Lima (Meyong 66), Paulo Cesar.

×
Subiecte în articol: europa league FC Porto sporting braga
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close