Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Forlan, ?Balonul de Aur? al Cupei Mondiale. Spania rupe blestemul european

Forlan, ?Balonul de Aur? al Cupei Mondiale. Spania rupe blestemul european

Forlan, ?Balonul de Aur? al Cupei Mondiale. Spania rupe blestemul european
12 Iul 2010   •   01:15

Spania s-a impus în finala de la Johannesburg contra Olandei și devine prima națională europeană din istorie care câștigă Cupa Mondială în afara Bătrânului Continent. Olanda, în schimb, stabilește recordul negativ de a fi prima echipă care pierde consecutiv trei finale de Cupă Mondială. Batavii rămân fără trofeul suprem din fotbal, ratându-l pe rând în 1974, 1978 și 2010. Dintre jucători, Diego Forlan este declarat de FIFA jucătorul turneului și primește ?Balonul de Aur?.

Echipele naționale europene păreau, până la turneul final din Africa de Sud, lovite de un blestem. Toate cele 9 titluri mondiale cucerite până în acest moment de europeni veniseră pe teriroriu european. Eliminarea Uruguay-ului din semifinale de Olanda a garantat, însă, că trofeul suprem va rămâne în Europa, iar Spania se încoronează prima campioană pe alt continent. Naționala iberică este a opta din lume care cucerește Cupa Mondială, după ce la 18 ediții precedente doar 7 națiuni reușiseră să se impună.

Victoria de duminică mai are și altă semnificație. Astfel, continentul european totalizează 10 trofee de Cupă Mondială din 19 turnee finale și depășește America de Sud, cu 9 trofee.

Jucătorii turneului:
Patru jucători sunt golgeteri ai competiției din Africa de Sud, cu câte cinci goluri. Ei sunt Diego Forlan (Uruguay), Thomas Muller (Germania), David Villa (Spania) și Wesley Sneijder (Olanda). Dintre ei, uruguayanul Forlan, cel care și-a purtat echipa națională spre o semifinală neașteptată cu Olanda, a primit de la FIFA ?Balonul deAur? al competiției.

Atacantul german de 20 de ani, Thomas Muller, a fost declarat de FIFA ?Cel mai bun tânăr jucător?. În urmă cu doar un an Muller făcea pasul de la echipa de juniori a lui Bayern Munchen la cea de seniori.

Astfel ia sfârșit primul turneu final găzduit de continentul african , unul la care medaliile de aur, argint și bronz au fost luate de Spania, Olanda și, respectiv, Germania.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: nationala Spaniei CM2010
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close