Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - echitație

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - echitație

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - echitație
04 Aug 2016   •   11:56

Echitația (călăria) este singurul sport olimpic în care bărbații și femeile concurează între ei. Există trei discipline ecvestre: dresajul, săriturile peste obstacole și concursul complet (întrecere), toate cu competitori individuali și de echipă, scrie Agerpres.

Probele ecvestre au fost introduse în 1900, la Paris, retrase apoi până în 1912, după care au fost incluse din nou în programul olimpic, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro. Din 1952 au fost admise în competiția olimpică și întrecerile feminine.

Echitația este, în sensul larg, sportul călăriei. În sensul restrâns al termenului, echitația reprezintă modul în care se călărește corect un cal de călărie. Echitația este prezentă în toate formele tradiționale de călărie precum stilul și echipamentul englezesc tradițional (definit prin sportul de societate — "hunting cross" și prin clasele de prezentare — show de tip "hunter"), prin stilul și echipamentul clasic spaniol ("doma clasica", "doma vaquera", "alta escuela", "garrocha", "rejoneo"...), prin stilul și echipamentul arab de călărie, dar și prin stilul și echipamentul specific continentului nord american, cunoscut mai degrabă ca stilul western (cowboy).

Echitația se definește prin modul corect în care călărețul se prezintă călare pe un cal și capacitatea sa de a își controla și prezenta calul cu ajutorul comenzilor specifice. Modul corect de a călări și controla calul este universal valabil pentru toate stilurile, deși în funcție de echipamentul folosit pot apărea mici variații.

Din sportul tradițional englezesc de societate ("hunting") rezervat doar aristocrației a evoluat în timp sportul ecvestru modern prin definirea treptată a celor mai importante discipline ecvestre moderne: dresaj clasic, săriturile peste obstacole, proba completă — "eventing".

În mod popular echitația este definiția pentru călăritul corect al unui cal. Aceasta se face astfel: așezat în șaua de călărie, cu picioarele corect așezate de o parte și de alta a șeii de călărie, cu genunchii ușor flexați și bine fixați de pulpanele șeii de călărie, cu pingeaua tălpilor bine fixată în scări și călcâiele ușor coborâte, ținând dârlogii corect în mâini pentru a avea un contact ușor cu gura calului, spatele drept (corect arcuit), bazinul ușor spre înainte, pieptul scos, privirea spre înainte, atent la mediul înconjurător, dar sensibil la potențialul și resursele calului.

Probele sportive de echitație la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 7-19 august 2016 la Centrul Național de Echitație din Deodoro, în Rio de Janeiro, Brazilia. Categoriile de concurs sunt următoarele: dresaj individual, dresaj pe echipe, întreceri individual, întreceri pe echipe, sărituri individual, sărituri pe echipe.

Clasamentul olimpic general pe medalii este următorul: 1. Germania (23 aur, 11 argint, 12 bronz — 46 total), 2. Suedia (17 aur, 11 argint, 14 bronz — 42 total), 3. Franța (12 aur, 12 argint, 10 bronz — 34 total). Urmează SUA, Germania, Olanda, Marea Britanie, Italia, fosta URSS și Australia. România ocupă locul al 25-lea, cu o medalie de argint și una de bronz.

Cei mai medaliați sportivi la echitație sunt, la bărbați, germanii Reiner Klimke (șase aur, două argint) și Hans Günther Winkler (cinci aur, un argint, un bronz), precum și americanul John Michael Plumb (două aur și patru argint). La femei conduce olandeza Anky van Grunsven (trei aur, cinci argint, un bronz), urmată de germancele Isabell Werth (cinci aur, trei argint) și Lisetott Linsenhoff (două aur, două argint, un bronz).

România a fost reprezentată prima dată la JO în 1936, la Berlin, apoi la JO din 1952, 1956, 1960 și 1980, ultima prezență fiind consemnată în 2004, la JO de la Atena, la concursul complet. A obținut o medalie de argint la JO de la Berlin 1936 la dresaj individual prin Henri Rang, precum și o medalie de bronz la JO de la Moscova 1980 la dresaj — echipe prin trei sportivi: Anghelache Donescu, Petre Roșca și Dumitru Velicu.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 cele mai multe medalii la echitație le-a luat Marea Britanie (3 aur, un argint, un bronz — 5 total). Au urmat în clasament: 2. Germania (2 aur,un argint, un bronz — 4 total), 3. Elveția (un aur), 4. Olanda (3 argint, un bronz — 4 total), 5. Suedia (un argint), 6. Irlanda, Arabia Saudită și Noua Zeelandă (câte un bronz).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sporturi olimpice
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close