Antena 3 CNN Sport Off Sport O petiţie online ar putea redeschide cazul Hillsborough în Parlamentul englez

O petiţie online ar putea redeschide cazul Hillsborough în Parlamentul englez

O petiţie online ar putea redeschide cazul Hillsborough în Parlamentul englez
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    23 Aug 2011   •   14:25

O petiţie online prin intermediul căreia se cere publicarea documentelor privitoare la dezastrul de pe Hillsborough din 1989, eveniment în urma căruia 96 de suporteri ai lui Liverpool şi-au pierdut viaţa, a strâns deja peste 100.000 de semnături, suficient pentru o dezbatere în Parlamentul englez.

Printre cei care au contribuit activ la campanie se numără şi Joey Barton, jucătorul lui Newcastle United, care a crescut în Merseyside, reuşind să atragă prin intermediul Twitter-ului şi alte nume importante, precum Michael Owen, Billy Bragg, Simon Pegg şi Dara O'Briai.

Petiţia a strâns deja 100.000 de semnături, iar Guvernul va trimite Camerei Comunelor o notificare pentru a lua în considerare posibilitatea unei dezbateri atunci când Parlamentul îşi va relua lucrările în septembrie. Petiţia online rămâne deschisă, iar oamenii pot continua să o semneze. Guvernul va răspunde tuturor celor care au semnat deja petiţia”, a anunţat un purtător de cuvânt al cabinetului britanic.

Petiţia online a fost lansată imediată după ce Christopher Graham, membru al unei comisii parlamentare, a declarat că documentele referitoare la dezastrul din 1989 ar trebui făcute publice.

Pe 15 aprilie 1989, pe stadionul Hillsborough din Sheffield, 96 de suporteri ai lui Liverpool şi-au pierdut viaţa în timpul meciului cu Nottingham Forrest din semifinalele Cupei Angliei, în urma îmbulzelii din tribune provocată de neglijenţa poliţiei, care a permis accesul unui număr prea mare de spectatori. De asemenea, aproape 800 de persoane au fost rănite, 300 dintre acestea fiind spitalizate.

În urma evenimentelor, premierul britanic din acea perioadă, Margaret Thatcher, l-a însărcinat pe lordul Justice Taylor să ancheteze cazul şi să găsească soluţii pentru ca incidente de acest fel să nu se mai repete. Rezultatul a fost un document rămas cunoscut sub numele de Raportul Taylor.

Adoptat în forma sa finală în 1990, Raportul Taylor prevedea, printre altele, obligativitatea ca stadioanele britanice să aibă locuri pe scaune, iar gardurile dintre tribune şi terenul de joc să fie eliminate.

×
Subiecte în articol: Liverpool Anglia victime
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close