Antena 3 CNN Timp liber Când se vopsesc ouăle pentru Paște și de unde vine acest obicei

Când se vopsesc ouăle pentru Paște și de unde vine acest obicei

Românii se pregătesc, de regulă, pentru sărbătorile pascale făcând curățenie, decorând toată casă cu tot felul de accesorii și, nu în ultimul rând, vopsind ouăle pentru masa de Paște.

Când se vopsesc ouăle pentru Paște și de unde vine acest obicei
Sursa foto: Pexels
15 Apr 2020   •   14:27

Vopsitul ouălor se face, potrivit tradiției, în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Acestea se vopsesc în general în roșu, dar sunt permise și alte culori. Roșul este cea mai folosită culoare fiindcă se spune că reprezintă sângele lui Iisus Hristos care a fost răstignit pe cruce. Mulți specialiști spun că vopsitul ouălor poate fi făcut și în Sâmbăta Mare.

De asemenea, tradiția mai spune că dacă vopsești ouă în Joia Mare, acestea nu se vor strica tot anul.

Obiceiul vopsitului ouălor e o tradiție precreștină, care a început în Armenia, Rusia, Grecia și până în Europa centrală. Acest obicei reprezintă, în istoria artei, simbolul Învierii.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.


 

×
Subiecte în articol: Paste
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close