Antena 3 CNN Travel Itaca, insula lui Ulise și preferata grecilor

Itaca, insula lui Ulise și preferata grecilor

O insulă mică, preferată mai ales de grecii care vor să petreacă o vacanță de vis la plajă, în zone puțin aglomerate, este Itaca, acasă la eroul mitologic Ulise.

Itaca, insula lui Ulise și preferata grecilor
Sursa foto: Freepik.com
de Diana Scarlat    |    29 Mar 2024   •   12:05

Plajele amenajate sau cele sălbatice sunt la fel de frumoase pe micuța insulă grecească Itaca (Ithaca sau Ithaki), unde apele limpezi, de culoarea safirului, sunt preferatele iubitorilor de înot și de snorkeling. Este insula descrisă în mitologia greacă drept „casa” lui Ulise, eroul homeric. Aici l-a așteptat soția lui, Penelopa, cât timp el a fost plecat la război, timp de 20 de ani. Astăzi e un loc în care istoria și miturile se împletesc perfect cu relaxarea și multiplele posibilități de explorare a naturii, între apele cristaline și dealurile cu vegetație luxuriantă.

Pe insulă se poate ajunge cu feribotul, din Sami, Kefalonia. Din România se ajunge cu mașina. Toate plajele insulei sunt frumoase, chiar dacă cele mai multe nu sunt amenajate. Una dintre zonele amenajate este plaja Skinos, fiind și una dintre cele mai aglomerate. Cei care cunosc locul și îl preferă pentru relaxare, înot sau snorkeling merg la primele ore ale dimineții, pentru a se asigura că prind un loc bun.

Exogi și Platrithias sunt două localități care merită să fie vizitate, în nordul insulei, iar în această zonă este și unul dintre siturile arheologice cele mai importante din Grecia, pentru că aici se presupune că ar fi fost una dintre cetățile descrise de Homer în Odiseea. Iubitorii culturii tradiționale pot vizita și Frikes, un sătuc tipic grecesc, plin de cafenele și taverne. De aici se poate ajunge la plaja Marmakas, una dintre cele mai populare de pe insulă.

O altă zonă preferată de turiști este Golful Sarakiniko, în apropiere de Vathy - capitala insulei, oraș tipic ionian, unde casele colorate și clădirile de piatră par decorul unui teatru imens, amenajat pentru a fi admirat. Și în golf sunt ape turcoaz ce atrag iubitorii de snorkeling, iar plaja cu pietricele e un minunat loc de relaxare, vegheat de măslini și chiparoși. Populară este și zona Kourvolia – Skinari, în partea de nord a insulei, unde sunt trei golfuri mici, plajele fiind tot cu pietricele albe, perfecte pentru familii. Iar cei care caută și mai multă liniște, pe o plajă izolată, pot alege Kaminia, cu pietricele colorate, departe de agitația cotidiană.

Cei care vor să stea mai multe zile pe insulă se pot caza în căsuțele tradiționale, foarte cochete, puse la dispoziția turiștilor, sau în vile, unele având și piscină. O vacanță aici poate fi și o aventură culturală, satele tradiționale fiind adevărate muzee în aer liber, ce pot fi vizitate. Un astfel de sat este Kioni, de unde se pot face excursii cu barca, în zone sălbatice din apropeierea țărmului calcaros.

×
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close