Antena 3 CNN Travel Turism balnear, SPA și wellness în Bulgaria. Cele mai renumite zone cu izvoare termale și locuri în care poți face tratamente

Turism balnear, SPA și wellness în Bulgaria. Cele mai renumite zone cu izvoare termale și locuri în care poți face tratamente

Puține țări din Europa pot concura cu turismul balnear și de wellness din Bulgaria, cu abundența și diversitatea sa de ape minerale termale și zăcăminte de nămol.

Turism balnear, SPA și wellness în Bulgaria. Cele mai renumite zone cu izvoare termale și locuri în care poți face tratamente
de Georgiana Adam    |    30 Ian 2023   •   15:28

Puterea vindecătoare a izvoarelor minerale este recunoscută încă de pe vremea tracilor, care erau renumiti ca vindecători. „Sfintele Izvoare ale Traciei” au fost renumite în tot Imperiul Roman.

Puține țări din Europa pot concura cu turismul balnear și de wellness din Bulgaria, cu abundența și diversitatea sa de ape minerale termale și zăcăminte de nămol.

Predomină apele cu conținut scăzut de minerale – 66,7% din izvoare, față de 14,4% cu conținut mineral mai mare și 17,9% care sunt carbogazoase natural. Izvoarele minerale reci se găsesc în toată țara – Narechen (regiunea Asenovgrad), Shipkovo (regiunea Troian), Ovcha Kupel (Sofia), Smochan, (regiunea Lovech), Voneshta Voda (regiunea Gabrovo), Merichleri (regiunea Simeonovgrad) și în alte părți. Izvorul cu cea mai mare temperatură este Sapareva Banya (103ºС), de asemenea, singurul gheizer din Bulgaria și Europa continentală.

Cele mai cunoscute izvoare termale din Munții Balcani sunt în regiunile Varshets, Barziya, Lakatnik, Opletnya; pe câmpia Sofia – Bankya, Gorna Banya, Knyazhevo, Ovcha Kupel, Sofia, Pancharevo; în Srednogorie – Strelcha (40°С), Hisarya (49,5°С), Banya (51,1°С), Pavel Banya (54,6°С), Starozagorski Bani (45,8°С); de-a lungul văii râului Struma – Blagoevgrad, Simitli, Sandanski, Levunovo și Marikostinovo; de-a lungul văii râului Mesta – Banya (56оС), Dobrinishte (43°С) și satul Eleshnitsa (56°С); în Munții Rodopi – Devin, Velingrad, Banite.

Cele mai răspândite în Bulgaria sunt apele termale cu azot, întâlnite în izvoarele din jurul Saparevei Banua, Simitli, Narechen, Momin Prohod și în alte părți. Acidul carbonic se găseşte în apele izvoarelor de lângă Mihalkovo, Slivenski Mineralni Bani, Stefan Karadzhovo; hidrogenul sulfurat se află în apele termale din zona joasă. Jumătate din apele termale conțin radioactivitate crescută, prezentând niveluri mai mari de 15 eman/l, precum izvorul Klisura (200 eman/l) și izvorul Strelcha (250 eman/l), printre altele. Radioactivitate deosebit de mare a fost înregistrată în izvoarele Momina Banya (560 eman/l) și izvoarele Narechen (1.300 eman/l).

Bulgaria deține și depozite valoroase de nămol curativ și turbă curativă. Depozitele de namol curativ sunt situate in regiunile Shabla Tuzla, Tuzlata, Lacul Varna, Pomorie, Lacul Atanasovsko si Barajul Mandra; Zăcămintele de turbă sunt situate lângă Barajul Batak (Muntele Rodopi), satul Baykalsko (Muntele Konyavska), orașul Straldzha (valea mijlocie a râului Tundzha), Lacul Varna și satul Sadovo (Ținutul Gornotrakiyska).

Depozite de nămol curativ se găsesc în jurul satului Marikostinovo (valea Sandanski-Petrich) și orașului Banya (valea Karlovo), iar în jurul Ovcha Kupel (orașul Sofia), Velingrad, Asenovgrad, Slivenski Bani, Starozagorski Bani există peloide artificiale. , Haskovski Bani, Sapareva Banya, Blagoevgrad, Hisarya, Pavel Banya, Burgas, Pomorie, Primorsko, complexurile stațiunilor Albena și Sunny Beach și în alte părți.

Clima ţării este excepțional de favorabilă în comparație cu cea a destinațiilor tradiționale pentru turismul balnear din Europa de Vest și Marea Mediterană. 

Există cu 30% mai puține zile înnorate de-a lungul coastei Mării Negre decât de-a lungul coastei Atlanticului sau în unele părți ale Mediteranei. În lunile de primăvară și vară, precipitațiile sunt mai scăzute în Bulgaria.

Izvoarele minerale situate în partea de sud a țării sunt influențate de clima mediteraneană; alte izvoare se găsesc în regiunile montane cu vegetație de conifere. Aceasta, împreună cu marea diversitate de ierburi și alte flore utilizate pentru aromaterapie și fitoterapie, oferă oportunități de tratament benefic pe tot parcursul anului și profilaxia unei game de afecțiuni și, de asemenea, creează condiții excelente pentru relaxare.

Bulgaria are 48 de stațiuni montane, 15 stațiuni situate pe litoral și 38 de stațiuni balneare Cele mai renumite stațiuni balneare cu nămol de la Marea Neagră sunt complexele stațiunilor Albena, Nisipurile de Aur, Sf. Konstantin și Elena, Sunny Day, Sunny Beach, Riviera, Balcic, Tuzlata, Băile Curative de Namol Varna (Varnenski Kalolechebni Bani), Pomorie, Primorsko, Kiten, Sozopol, Ahtopol, printre altele.

Cele mai renumite stațiuni situate la poalele și munții țării sunt Hisar, Velingrad (capitala balneară a Peninsulei Balcanice), Sandanski, Bankya, Kyustendil, Narechen, Pavel Banya, Kostenets, Varshets, Burgaski Mineralni Bani, Momin Prohod, Slivenski Mineralni Bani, Slivenski Mineralni Bani, Starozagorski Mineralni Bani, Haskovski Mineralni Bani, Sapareva Banya, Banya, Pamporovo, Borovets, Teteven, Tryavna, Apriltsi, Kotel, Elena, Govedartsi, Dryanovo, printre altele.

Țara este cunoscută și pentru personalul său înalt calificat, cazarea excelentă și diverse programe și servicii care includ masaj, băi cu apă minerală, băi cu perle, terapie reflexă, terapie tradițională cu ac, exerciții medicinale, acupunctură, terapie cu laser, presopunctură, tratament cu parafină. , apiterapie, fitoterapie, tratament cu namol, aromaterapie, programe antistres, programe de dieta si programe de slabit, balneo-cosmetica, sauna, solar, fitness si cosmetica medicala. Toate acestea pot fi combinate cu diverse programe turistice, permițând vizitatorilor să exploreze moștenirea culturală, tradițiile populare și bucătăria tradițională a Bulgariei.

Pentru mai multe informaţii - https://bulgariatravel.org/tourism-types/balneology-spa-and-wellness/ .

×
Subiecte în articol: Bulgaria
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close