Antena 3 CNN Travel Turnurile catedralei Sagrada Familia depind de turismul din Barcelona

Turnurile catedralei Sagrada Familia depind de turismul din Barcelona

Barcelona este unul dintre cele mai frumoase orașe turistice ale Europei. Aici se îmbină perfect plaja însorită cu viața culturală și cu distracțiile contemporane, într-o vacanță sau un city break. Iar celebra catedrală Sagrada Familia își așteaptă vizitatorii, pentru a se putea finaliza construcția care a durat 140 de ani.

Turnurile catedralei Sagrada Familia depind de turismul din Barcelona
Sursa foto: Unsplash.com
de Diana Scarlat    |    31 Ian 2023   •   13:14

Principalul obietiv turistic al capitalei Cataloniei, Barcelona, este Sagrada Familia, faimoasa operă de artă a arhitectului Antonio Gaudi, încă neterminată, dar care atrage în fiecare an zeci de milioane de vizitatori din întreaga lume.

Este o construcție imensă, a cărei ridicare a-nceput în anul 1882. S-a lucrat continuu la construirea acestei catedrale, timp de 140 de ani, iar abia acum se apropie de final, având un buget anual alocat pentru continuarea lucrărilor. Monumentul este finanțat astăzi din donațiile private și din încasările din biletele de intrare, astfel încât continuarea lucărilor depinde de numărul de vizitatori, bugetul anual ajungând la circa 20-25 de milioane de euro.

Cu două luni în urmă, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, au fost finalizate lucrările la turnurile încoronate de figurile înaripate ale taurului și leului, care corespund evangheliștilor Luca și Marcu, conform iconografiei creștine.

Din acest an vor fi iluminate, marcând astfel finalizarea celor trei turnuri centrale, iar celelalte două, ale evangheliștilor Ioan și Matei, ar trebui să fie finalizate anul acesta. Acestea sunt înalte de 135 de metri, iar turnul lui Iisus, care ar trebui să fie finalizat în 2026, la centenarul morții lui Gaudi, are înălțimea de 172 de metri. În 2021 a fost inaugurat turnul dedicat Fecioarei Maria, cu înălțimea de 138 de metri, având o stea de 5,5 tone pe cel mai înalt pilon al său.

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestei construcții. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului XX, arătau că se va putea finaliza construcția în câteva sute de ani, dar noile tehnici au scurtat timpul la numai 144 de ani, dacă lucrările se vor finaliza în 2026, așa cum se estimează astăzi. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol. La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor.

Catedrala găzduiește un muzeu care prezintă istoria construcției, cu fotografii și schițe arhitecturale. Se poate urca în turnuri, pentru a avea o vedere panoramică asupra Barcelonei. Dar este și cel mai aglomerat loc din orașul turistic. Varianta rezervării biletelor online, cu data și ora prestabilite a mai redus cozile la casele de bilete.

Există mai multe site-uri de pe care se pot cumpăra bilete online pentru Sagrada Familia, unul dintre acestea fiind „Tiqets", cel mai accesast de turiștii români. Acum se pot descărca biletele direct pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară printarea lor. Costul unui bilet pornește de la 33,80 de euro, pentru un tur simplu, sau de la 46,80 de euro pentru un tur care include urcarea în turnuri, prețul unui bilet de acces cu ghidaj pornind de la 49 de euro, iar varianta „skip the line”, pentru a evita cozile de la intrare, pornește de la 61 de euro.

×
Subiecte în articol: Barcelona
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close