Antena 3 CNN Actualitate Ce mesaj li s-a transmis, de fapt, lui Kovesi şi Lazăr prin intermediul raportului Ministrului Justiției

Ce mesaj li s-a transmis, de fapt, lui Kovesi şi Lazăr prin intermediul raportului Ministrului Justiției

Ce mesaj li s-a transmis, de fapt, lui Kovesi şi Lazăr prin intermediul raportului Ministrului Justiției
Sursa foto: foto: captura Antena 3
30 Mar 2017   •   08:49

Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr au scăpat cu un avertisment din evaluarea Ministerului Justiţiei după dosarul OUG 13. Tudorel Toader le pune însă vedere, foarte clar, şefilor DNA şi Parchetului General că nu mai merge ca până acum şi că revocarea lor poate interveni oricând. Lipsa unei astfel de decizii acum ţine doar de oportunitatea momentului.

Mai exact, ca urmare a unui Exces de putere semnalat în raport de Tudorel Toader în cazul  DNA - OUG 13 - sintagma folosită este „ultra vires” (peste puteri, în afara imputernicirii - n.r.) -  ministrul Justiţiei a decis să instituie monitorizarea şi obligaţia de raportare a activităţii instituţiilor cheie în lupta anticorupţie. Fraza cheie a întregului raport se află pe pagina 19, ultima, şi reprezintă un ultimatum pentru şefa DNA, dar şi pentru şeful Parchetului General: „Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea”.

Ministrul Justiţiei a susţinut că este vorba de „un mecanism de exercitare a autorităţii ministrului asupra procurorilor” şi a invocat în sprijinul său articolul 132, alineatul 1, din Constituţie, şi articolul 69 din lege 304/2004 privind organizarea judiciară.

Continuarea, pe Gandul.info.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close