Antena 3 CNN Actualitate Cultură 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, marcată în ziua naşterii marelui poet Mihai Eminescu

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, marcată în ziua naşterii marelui poet Mihai Eminescu

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, marcată în ziua naşterii marelui poet Mihai Eminescu
de S.T.    |    15 Ian 2018   •   10:09

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale şi ziua naşterii marelui poet naţional Mihai Eminescu. Acesta a fost un important prozator, dramaturg şi jurnalist, fiind catalogat de criticii literari drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

„Ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum", afirma academicianul Eugen Simion care a militat şi a reuşit, cu sprijinul Academiei, ca ziua de 15 ianuarie să devină Ziua Culturii Naţionale.

Versurile lui sale au fost citite în aproape toate colţurile lumii pentru că Eminescu a fost tradus în 60 de limbi de pe toate continentele. Cu poemul Luceafărul, la care marele poet a lucrat nouă ani şi jumătate, a făcut zeci de variante şi peste 3.000 de modificări, Eminescu a intrat, în 2009, şi în Guinness Book of Records.

Eminescu a murit în anul 1889 în data de 15 iunie şi a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București, unde azi va avea loc o slujbă de pomenire.

×
Subiecte în articol: Mihai Eminescu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close