Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ultimul mesaj lăsat pe Facebook de scriitorul Mircea Ţuglea, care a murit înecat la Constanța

Ultimul mesaj lăsat pe Facebook de scriitorul Mircea Ţuglea, care a murit înecat la Constanța

Ultimul mesaj lăsat pe Facebook de scriitorul Mircea Ţuglea, care a murit înecat la Constanța
Sursa foto: Foto: Mircea Tuglea/Facebook
19 Aug 2017   •   23:23

Scriitorul Mircea Ţuglea a murit după ce s-a înecat, sâmbătă, în zona plajei Modern din Constanța. Autorităţile au confirmat sâmbătă seara că bărbatul de 43 de ani înecat pe plaja Modern este scriitorul Mircea Ţuglea.

Ultima postare pe Facebook a lui Mircea Ţuglea, din 13 august, începe cu cuvintele: ”Scriu haotic, şi parcă nu foarte...” 

”Scriu haotic, şi parcă nu foarte... Astăzi, răsfoiam "Extraconjugal"-ul lui Mihai Radu. Dau peste o carte de vizită, lăsată tot de mine ca semn al unei lecturi anterioare - de la un "Optimist - magazin naturist". Îmi aduc aminte că-n primul roman am o trupă de nevăzători care cântă, pe la 3 noaptea, într-un bar pustiu din Sulina - şi care se chema "Optimiştii". Paralel, că eu însumi am tradus cândva un manual de Shiatsu, cu care medicul unităţii militare din Palazu Mare, unde stăteam atunci, şi-a deschis un magazin naturist / de medicină alternativă. În Palazu Mare se aflau un sanatoriu TBC şi unul de boli mintale - pe unde va trece ţiganul totemic din roman (cel de-al doilea), care se va stabili în Tecuci, oraşul meu natal. Îmi trebuie un loc de unde şatra ţiganului să fi fost deportată în Transnistria, pe lângă Tecuci. Îi aud pe copii jucând Beyblade, în camera alăturată - copiii mei şi cei ai unor prieteni, care-s acum la aniversarea a 25 de ani de la terminarea liceului. O să am şi eu o astfel de aniversare, în curând. Se insinuează, pâş-pâş, amintirea "banchetului" de la finalul clasei a VIII-a - atunci când eu, de fapt, mi-am părăsit urbea. Se ţinea în curtea unui conac boieresc, din apropierea Tecuciului - caut febril pe hartă şi găsesc: Ţigăneşti! Wiki-wiki să văd ce-i cu conacul: este al lui Costache Conachi, s-a născut chiar acolo! Îi recitesc câteva dintre poezele - like la aia cu "Ce e nurul". Cum bănuiam, numele de Ţigăneşti vine de la robii ţigani pe care-i ţinea Conachi pe moşie. De aici va porni şatra totemică a ţiganului meu, care se va întoarce, unic supravieţuitor, din Transnistria, se va stabili în Tecuci, şi va sfârşi în sanatoriul din Palazu Mare. Nu m-am hotărât încă: la cel de boli mintale, sau de TBC?”, a scris Mircea Țuglea, în 13 august.

 

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close