Antena 3 CNN Actualitate Iohannis îl elimină pe Dragnea de pe lista candidaților pentru funcția de premier. Dragnea: ”Încalcă grav Constituția”

Iohannis îl elimină pe Dragnea de pe lista candidaților pentru funcția de premier. Dragnea: ”Încalcă grav Constituția”

Iohannis îl elimină pe Dragnea de pe lista candidaților pentru funcția de premier. Dragnea: ”Încalcă grav Constituția”
Sursa foto: Foto: presidency.ro
04 Oct 2016   •   14:32

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu va desemna pentru funcţia de premier, după alegerile parlamentare din decembrie, "o persoană urmărită penal sau condamnată penal”.

Primul care ar putea să fie vizat în acest caz este Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul 'Referendumul' .

Dragnea: Iohannis confirmă că face ce îi spune Gorghiu

Update: Liviu Dragnea, despre declarația președintelui că nu va desemna în funcția de premier ”o persoană urmărită penal sau condamnată penal”: ”Îi doresc foarte mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituției. Eu nu am spus niciodată că vreau să fiu premier. Nu am spus cu cine vrem noi să mergem la Cotroceni ca şi nume de prim-ministru. Domnul Iohannis confirmă acum ceea ce eu am spus mai demult că face ceea ce îi spune doamna co-preşedintă, acum am înţeles că este preşedintă, a PNL, nu vrea să îi iasă din cuvânt. Să ieşi înaintea alegerilor să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloş, să spui pe cine nu ai pune, asta încalcă grav Constituţia", a afirmat Dragnea.

El a arătat că "în felul acesta se va suspenda din ce în ce mai mult relaţia dintre Iohannis şi români".

"Partidul nostru va merge în alegeri şi va discuta cu românii. Românii vor vorbi în 11 decembrie. Până atunci va fi bine ca cei care presează, aşa cum a presat şi preşedintele, să tacă. Vor vorbi românii pe 11 decembrie, după aceea cei care sunt aleşi se vor întâlni şi vor hotărî împreună cine vor să le conducă destinele", a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca el să fie propunerea de prim-ministru în cazul în care PSD va avea majoritatea, Dragnea a răspuns: "Exclud orice discuţie despre subiectul acesta. Mi-am asumat, am decis-o, am spus şi la partid: nu discutăm despre persoane".

"Eu înţeleg că dl preşedinte vrea în continuare acest guvern de tehnocraţi care, am citit astăzi pe un site, pregăteşte iar nişte vânzări ale unor societăţi comerciale de stat, societăţi naţionale. Îi avertizez, îi rog să fie mai ponderaţi că nu au niciun fel de legitimitate să se grăbească să vândă acum, pe ultima sută de metri, nişte pachete de acţiuni la nişte societăţi strategice. Nu au niciun fel de motivaţie, nu ai de ce să vinzi acţiuni la nişte societăţi care sunt profitabile şi care aduc dividende în buget. Asta ar trebui să îl preocupe pe preşedinte", a susţinut liderul PSD.

Liviu Dragnea a reiterat că PSD nu îl va susţine pe Dacian Cioloş în funcţia de premier după alegeri. "Categoric nu îl susţinem pe Cioloş în cazul în care câştigăm alegerile. Dacă câştigă PNL, înseamnă că vor avea ei majoritate şi noi tot împotrivă vom vota", a adăugat Dragnea”.

Ponta: ”Iohannis a învăţat de la Băsescu să facă dosare penale adversarilor”

Update: ”Vorbind de un lucru serios eu ştiu că toţi, începând cu domnul Iohannis şi terminând cu ultimul cetăţean al acestei ţări, trebuie să ne supunem regulilor din Constituţie şi din legi. Dacă domnul Iohannis are vreun articol din Constituţie şi din lege care spune că poate să numească portarul de la Sibiu sau eventual doamna care i-a falsficat actele pentru casă, să o facă. Dacă nu există o prevedere în Constituţie, domnul Iohannis trebuie să respecte Constituţia şi legile ca şi noi”, a spus Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

Fostul premier susţine că Iohannis ”a învăţat de la Băsescu să facă dosare penale adversarilor”.

”Eu l-am mai auzit pe Băsescu spunând chestia asta. Cam de o mie de ori a zis că nu mă desemnează prim-ministru şi m-a desemnat cred că de trei ori. Câţi bani am dat pe ce zicea Băsescu, tot atâţia bani dau şi pe Iohannis  (...) În rest, domnul Iohannis care a învăţat de la Băsescu să le facă dosare penale la adversari şi aşa... desigur şi aici îl plagiază pe Băsescu. Lui Băsescu acum îi pare rău că le făcea dosare penale la adversari, că i-a venit şi lui rândul. În 2019 o să îi pară rău şi domnului Iohannis”, a mai zis Ponta.

Știre inițială:  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu va desemna pentru funcţia de premier, după alegerile parlamentare din decembrie, "o persoană urmărită penal sau condamnată penal”.

Primul care ar putea să fie vizat în acest caz este Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul 'Referendumul' .

"Cu siguranță voi desemna o persoană ținând cont de prerogativele constituționale, care întrunește o majoritate și este competentă. Ar fi absurd să pun pe cineva care nu întrunește o majoritate. (…) Desemnarea va fi extrem de serioasă, persoana va fi una pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României. În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi criteriul eliminator. Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea Klaus Iohannis
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close