Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO: România este un furnizor de securitate

Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO: România este un furnizor de securitate

Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO: România este un furnizor de securitate
Sursa foto: Foto: Klaus Iohannis/Facebook
09 Iul 2016   •   18:07

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul Summitului NATO de la Varșovia, că deciziile luate în urma acestor discuții acoperă toate temele de interes pentru România, teme care au fost curprinse în mandatul aprobat de CSAT.

”A fost un summit de succes pentru Romania. Prin rezultate, România își consolidează poziția ca actor regional care contribuie efectiv și eficient la menținerea stabilității într-o zonă cu riscuri și provocări. Declarația finala a summitului acoperă toate temele de interes pentru Romania, teme care au fost cuprinse în mandatul aprobat de CSAT”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că eforturile României în materie de securitate au fost recunoscute și apreciate. El a arătat că România îşi consolidează poziţia ca stat membru NATO şi actor regional care contribuie la menţinerea securităţii şi stabilităţii într-o zonă marcată de numeroase riscuri.

”România a dovedit că nu e doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate, că e un aliat credibil”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat sâmbătă că la Summitul NATO a fost obţinut un plan de contingenţă dezvoltat, care vizează România şi regiunea din jurul său.

"Cu privire la planul de contingenţă, am atins un nou nivel. Am obţinut un plan de contingenţă dezvoltat, aspect care vizează în mod direct România şi regiunea noastră", a anunţat Iohannis.

Iohannis a mai declarat că pe teritoriul României va exista o brigadă multinaţională la care şi-au anunţat contribuţia certă Polonia şi Bulgaria.

"Vom avea o brigadă multinaţională, astfel şi acest punct din mandatul României a fost atins", a anunţat Iohannis, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că la această brigadă şi-au anunţat contribuţii certe Polonia - cu o companie - şi Bulgaria - cu un batalion.

"Vom continua discuţiile pentru alte contribuţii, dar semnele sunt foarte bune", a precizat şeful statului.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, vineri, planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, confirmând că Alianţa va prelua controlul asupra elementelor antirachetă din Europa.

×
Subiecte în articol: NATO summit NATO Klaus Iohannis
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close