Antena 3 CNN Actualitate Al treilea guvern PSD-ALDE, învestit de către Parlament. 282 de voturi pentru Guvernul Dăncilă

Al treilea guvern PSD-ALDE, învestit de către Parlament. 282 de voturi pentru Guvernul Dăncilă

Al treilea guvern PSD-ALDE, învestit de către Parlament. 282 de voturi pentru Guvernul Dăncilă
29 Ian 2018   •   17:35

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere din partea Parlamentului.

282 de parlamentari au votat pentru, 136 împotrivă şi o abţinere.

Votul a fost secret cu bile.

Programul de guvernare al premierului desemnat. Viorica Dăncilă: „Nu voi introduce nicio taxă nouă în România”

Votul de învestire a Guvernului condus de Viorica Dăncilă a început, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

15.00 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Justiţiei, Tudorel Toader, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 43 de voturi "pentru", 16 - "împotrivă" şi 4 abţineri.

14.40 - Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 15 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi două abţineri.

Natalia Intotero a spus, la audieri, că printre priorităţile sale se numără crearea unui Muzeu al Românilor de Pretutindeni, dar şi sprijinirea programelor legate de Centenarul Marii Uniri.

"După cum ştim cu toţii, sunt aproximativ 10 milioane de români care trăiesc în afara graniţelor ţării noastre, conform strategiei pentru Românii de Pretutindeni. Ce putem face şi stă în puterea noastră este să asigurăm o mai bună legătură cu românii noştri de pretutindeni, o legătură de care avem cu toţii nevoie, atât ei, cât şi noi, cei rămaşi aici acasă", a subliniat ministrul propus.

14.30 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătăţii, Sorina Pintea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 19 voturi "pentru", 5 - "împotrivă" şi 3 abţineri.

În cadrul audierilor, Sorina Pintea a arătat că este nevoie de investiţii, de debirocratizare, de eficienţă în gestionarea banilor, de motivarea personalului medical şi a pledat pentru necesitatea menţinerii în ţară a personalului medical. Totodată, ea crede că este nevoie de o strategie de resurse umane în domeniu. "Avem nevoie de respect atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. De fapt, trebuie să punem pacientul în centrul sistemului. Până la urmă, sănătatea este un pacient care trebuie tratat şi care are o patologie multiplă. (...) Cred că dorim ca împreună să facem din sănătate un pacient sănătos", a spus ministrul propus pentru Sănătate.
 

14.00 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Lia Olguţa Vasilescu a fost validată cu 30 voturi pentru, 15 împotrivă şi două abţineri

Și ministrul propus pentru preluarea portofoliului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Cu 21 de voturi pentru şi 12 împotrivă, deputata PSD Ioana Bran, ministru desemnat, a primit avizul favorabil al celor două comisii parlamentare de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Ioana Bran (31 ani) va deveni cel mai tânăr ministru din Guvernul Dăncilă dacă acesta va fi votat luni de plenul reunit al Parlamentului.

13.50 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au avizat noul mandat cu 19 voturi pentru, 12 împotrivă şi nicio abţinere.

13.40 - Ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

13.30 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătăţii, Sorina Pintea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 19 voturi "pentru", 5 - "împotrivă" şi 3 abţineri.

13.05 - Lia Olguța Vasilescu, propusă ministru a Muncii, este audiată în comisiile de specialitate.

13.00 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Dan Cojocaru, a primit  aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului.

Cojocaru a fost validat cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.

12.30 - Ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, Valentin Popa, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 22 de voturi ''pentru'' şi 12 ''împotrivă''.

12.10 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, George Ivaşcu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 16 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

11.50 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Mediu, Graţiela Gavrilescu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au avizat noul mandat cu 18 voturi pentru, 6 împotrivă şi nicio abţinere.

11.40 - Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Decizia a fost luată cu 41 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă".

11.30 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, Mihai Fifor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Decizia a fost luată cu 21 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

11.15 - Valentin Popa, propus ministru al Educației, audiere cu circ în comisii. Detalii, AICI.

11.00 - Mihai Fifor, propus la portofoliul Apărării, este audiat în comisiile de specialitate.

10.46 - Bogdan Gheorghe Trif, propus la Ministerul Turismului, a primit aviz favorabil.

10.43 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

10.27 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului.

Oprea a fost validat cu 32 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

10.11 - Ana Birchall, propusă viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 16 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi o abţinere.

9.47 - :Ștefan Radu Oprea, propus ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, audiat în comisia de specialitate.

9.40 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 14 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

9.37 - Anton Anton, propus la Ministerul Energiei, a primit aviz favorabil. Au fost înregistrate 44 voturi "pentru" și 13 "împotrivă".

9.15 - Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 18 voturi ''pentru'' şi 10 voturi ''împotrivă''.

9.00 - Teodor Meleșcanu este audiat la această oră în comisia de specialitate din Parlament pentru portofoliul Afacerilor Externe.

8.52 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Fonduri Europene, Rovana Plumb, a primit aviz favorabil. Membrii celor două comisii au avizat cu 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

8.50 - Dănuț Andrușcă a fost validat în Comisia Economică, cu 42 de voturi pentru şi 18 împotrivă. A început audierea lui Anton Anton, propus la Ministerul Energiei.

7.50 - Primii care au intrat la audieri, la ora 08:00, sunt Dănuț Andrușcă, ministrul propus pentru Economie și Rovana Plumb, cea care ar urma să revină în Guvern la portofoliul Fondurilor Europene.

----------------------------

Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Viorica Dăncilă sunt audiați, luni, în comisiile parlamentare de specialitate, iar plenul se va întruni, în sesiune extraordinară, pentru votul de învestitură a noului Guvern.

În cursul dimineţii, începând cu ora 8,00 şi până la ora 14,00, au loc audierile în comisiile parlamentare ale miniştrilor propuşi, iar plenul reunit se va întruni de la ora 15,00, conform programului stabilit de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În şedinţa Parlamentului, prim-ministrul desemnat Viorica Dăncilă urmează să prezinte programul de guvernare şi lista membrilor Guvernului. În continuare vor avea loc dezbateri şi apoi se va vota.

Votul va fi secret cu bile. Acordarea încrederii Guvernului se hotărăşte cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit regulamentului, fiind necesare 233 de voturi favorabile.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern, iar miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă "le vor face viaţa grea" la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, cu întrebări pe subiecte extrase din promisiunile electorale.

USR a anunţat, de asemenea, că parlamentarii săi vor vota împotriva învestirii Guvernului Dăncilă, susţinând că acesta este compus din oameni slab pregătiţi şi cu probleme de integritate.

Şi liderii PMP au criticat programul de guvernare şi lista miniştrilor propuşi.

Parlamentarii UDMR se reuni luni, înaintea şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură a noului Guvern, pentru a stabili cum vor vota. Marţea trecută, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după o întâlnire cu liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, că Uniunea va aştepta programul de guvernare şi lista Cabinetului pentru a decide în acest sens.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a precizat, după întâlnirea de marţi cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat Viorica Dăncilă, că la învestirea noului Guvern votul acestor deputaţi nu va fi compact.

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat vineri lista cu candidaţii propuşi pentru noul Guvern.

Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri - Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD).

Nominalizările pentru portofoliile Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

- Paul Stănescu - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
- Graţiela Leocardia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul Mediului
- Viorel Ştefan - viceprim-ministru fără portofoliu
- Ana Birchall - viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
- Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne
- Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe
- Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale
- Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Finanţelor Publice
- Tudorel Toader - ministrul Justiţiei
- Petre Daea - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
- Valentin Popa - ministrul Educaţiei Naţionale
- Lia - Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
- Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei
- Anton Anton - ministrul Energiei
- Lucian Şova - ministrul Transporturilor
- Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene
- Ştefan Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
- Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii
- George Ivaşcu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
- Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor
- Nicolae Burnete - ministrul Cercetării şi Inovării
- Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
- Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului
- Bogdan Gheorghe Trif - ministrul Turismului
- Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de pretutindeni
- Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
- Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close