Antena 3 CNN Actualitate Religie Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras temporar din preoție

Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras temporar din preoție

Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras temporar din preoție
18 Aug 2017   •   13:22

Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras temporar din preoție, înainte de a afla decizia Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Acesta rămâne cu calitatea de monah, însă scaunul episcopal al Hușilor a fost declarat vacant, urmând ca în 60 de zile o altă persoană să fie numită la conducerea Episcopiei Hușilor.

"Sfântul Sinod a luat act şi a aprobat această cerere şi a hotărât, în acelaşi timp, declararea vacantării scaunului de episcop al Huşilor, urmând ca în următoarele 60 de zile, conform prevederilor statutare, să fie ales un nou episcop al Huşilor. (...) Atribuţiile PS Corneliu vor fi preluate de mitropolitul Moldovei, sau, dacă se va decide în Sinodul Mitropolitan, de un episcop care va fi desemnat acolo", a anunțat părintele Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal.

El a precizat că fostul episcop nu va mai putea candida pentru vreo funcţie şi nici nu va putea sluji la altar, rămânând, ca monah, în Biserică. 

"Din moment ce Preasfinţitul Corneliu a depus cererea să se retragă din funcţia de episcop nu va mai intra în Consistoriu, ci pur şi simplu încetează din acest moment să fie episcop. (...) El va rămâne membru al Bisericii Ortodoxe, a declarat că rămâne sub ascultarea Sfântului Sinod, nu mai este episcop titular, în nici un caz nu slujeşte. Statutul este de monah", a adăugat Mavrichi. 

Retragerea lui Corneliu Bârlădeanu este valabilă până în luna octombrie. Până atunci, ancheta merge mai departe în cazul său.

Atribuțiile lui Corneliu Bârlădeanul vor fi preluate de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Cazul Episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenţia publică în luna iunie, când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoţi care l-ar fi şantajat cu darea în vileag a unor imagini compromiţătoare. Ulterior, filmul respectiv a apărut în spaţiul public.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, ar apărea în ipostaze compromiţătoare. Ei au fost ulterior plasaţi în arest la domiciliu. 

×
Subiecte în articol: Biserica Ortodoxa Romana
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close