x close

Fii alături de noi!

Românii dau mai mulţi bani pe ţigări şi alcool decât pe haine şi încălţăminte

de G.S.   •   09 Ian 2016   •   12:57
Românii dau mai mulţi bani pe ţigări şi alcool decît dau pe haine şi încălţăminte. Iar la investiţii nici nu îndrăznesc să se gândească. Aproape 38% din toţi banii pe care-i au se duc pe mâncare, iar 20% merg către impozite şi taxe. 
 
Aşa arată ultimele date făcute publice de Institutul Naţional de Statistică pentru trimestrul al treilea din 2015. 
 
La venituri medii de 2.713 lei pe gospodărie, cheltuielile au fost de 2.351 de lei. Cei mai mulţi bani, 37,6 la sută, s-au cheltuit pentru mâncare, apă şi sucuri. În timp ce 19,6 la sută din câştiguri se duc pe impozite şi taxe. Şi cheltuielile cu locuinţa, apa, electricitatea şi gazele sunt mari, de 16,6 la sută din totalul veniturilor. 
 
Din banii care rămân, românii preferă să cumpere alcool şi ţigări, pe care dau circa 8,1 la sută din câştiguri. Cu două procente mai mult decât cheltuie cu îmbrăcămintea şi cu încălţămintea. Investiţiile rămân doar un vis. În această zonă au mers cei mai puţini bani: doar 0,7 la sută din totalul veniturilor. 
 
Dacă în ceea ce priveşte consumul alimentar, nu există modificări substanţiale, în ultimii ani, pe alte paliere, situaţia este departe de a fi optimistă. De la debutul crizei, au crescut taxele şi impozitele cu aprope patru procente, iar banii pentru investiţii sunt de peste patru ori mai puţini. În timp ce pentru vicii se cheltuie cu 1,7 procente mai mult. 
 
Cea mai mare pondere în veniturile unei gospodării o au salariile, 57,6 la sută. 23,5 la sută din bani provin din prestaţii sociale, iar 10,4 la sută procente reprezintă venituri din agricultură.
 
În Premieră. Vise în eprubetă

În Premieră. Vise în eprubetă

România stă foarte prost la capitolul natalitate, iar populaţia este în scădere, dar statul nu este foarte preocupat de viitoarele generaţii. Medicii estimează că infertilitatea, o problemă care...

poza

Show

Cel mai scump divorț din istoria Marii Britanii. Suma fabuloasă pe care o cere femeia de la fostul soț

Christina Estrada, un fost top model pentru Pirelli, căsătorită cu un saudit bogat timp de 13 ani, îi cere fostului soț 237 de milioane de euro. Ar putea fi cel mai scump divorț din istoria Marii Britanii,...

01 Iul 2016  •  11:57

sati