Antena 3 CNN Actualitate Social Accident cu telecabine, la Bâlea. Șapte persoane sunt rănite, două vor fi luate cu elicopterul SMURD

Accident cu telecabine, la Bâlea. Șapte persoane sunt rănite, două vor fi luate cu elicopterul SMURD

Accident cu telecabine, la Bâlea. Șapte persoane sunt rănite, două vor fi luate cu elicopterul SMURD
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    28 Mai 2017   •   16:08

UPDATE 16.08 - Un copil de patru ani şi cinci adulţi au fost răniţi uşor, duminică, în timp ce se aflau în două telecabine care nu s-au oprit la timp, la Bâlea Lac, respectiv Bâlea Cascadă, în Munţii Făgăraş, potrivit celui mai recent bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, potrivit Agerpres.ro.

Din cei şase răniţi, doi se află la Bâlea Lac şi vor fi evacuaţi cu un elicopter SMURD, potrivit ISU şi prefectului Lucian Radu, care coordonează operaţiunea de la Bâlea. 

"Este vorba de şase răniţi, din care un copil de patru ani. Din cele şase persoane rănite în telecabine, două sunt sus la Bâlea Lac şi vor fi transportate cu un elicopter SMURD, nu pentru că ar fi grav rănite, ci din cauză că nu pot fi transportate pe şosea. Transfăgărăşanul este închis circulaţiei şi nu a fost încă deszăpezit total. Există zăpadă şi de şase metri înălţime pe şosea", declarat prefectul Sibiului, Lucian Radu. 

Mai mulţi turişti, care nu au fost răniţi şi care se aflau la Bâlea Lac, în telecabină, coboară pe jos, însoţiţi de salvamontişti, spre Bâlea Cascadă şi vor fi transportaţi ulterior cu două microbuze, a mai anunţat ISU Sibiu. 

Duminică, la Bâlea Lac au fost rănite şase persoane, din care două se aflau în telecabina care urca la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, iar alte patru se aflau în telecabina care cobora la Bâlea Cascadă. În una dintre telecabine se aflau 15 persoane. Din primele informaţii de la oficialităţi, telecabinele nu s-au putut opri la timp din cauza unei defecţiuni tehnice şi astfel, pasagerii care se aflau înăuntru, în picioare, s-au dezechilibrat şi s-au lovit de pereţii telecabinelor. Toţi răniţii au coborât singuri din telecabine. Accidentele s-au întâmplat chiar la ajungerea la destinaţie, nu în timpul transportului pe cablu. 

Prefectul Sibiului a chemat la Bâlea, o echipă de la Protecţia Consumatorilor şi alta de la ISCIR, instituţie abilitată să ancheteze starea tehnică a telecabinei. Telecabina de la Bâlea aparţine unei societăţi comerciale private. 

La răniţii de jos, de la baza Masivului Făgăraş, ambulanţele deja au ajuns. Medicii din ambulanţe au reuşit să acorde primul ajutor la patru răniţi, din care un copil de patru ani, cu fractură nazală, un bărbat cu piciorul rupt şi două femei lovite la spate şi picioare. 

UPDATE 15.28 - Şapte persoane au fost rănite duminică, în timp ce se deplasau cu două telecabine care nu s-au oprit la timp, una care urca şi alta care cobora, pe traseul Bâlea Cascadă - Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, a precizat Ramona Nistor, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, potrivit Agerpres.ro.

"Din primele informaţii, patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă, iar alte trei, la Bâlea Lac, în două telecabine diferite. Se pare că este vorba de defecţiune tehnică. A fost solicitat elicopter SMURD la Bâlea", a precizat sursa citată. 

Din cei trei răniţi sus, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Masivul Făgăraş, o persoană nu se poate deplasa şi va trebui coborâtă de pe munte, de salvamontişti, cu targa, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean. 

"Sunt răniţi şi jos, la Bâlea Cascadă şi sus, la Bâlea Lac. Ştiu că este vorba de răniţi uşor. Una dintre victime se pare că va fi adusă cu targa de sus, de la Bâlea Lac, de către salvamontişti, până unde îi poate prelua ambulanţa. S-a întâmplat în telecabina care a urcat la Bâlea Lac şi în cea care a coborât la Bâlea Cascadă", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean. 

Din primele informaţii, se pare că cei şapte răniţi au ieşit singuri din telecabine, după ce acestea s-au oprit. Patru dintre răniţi se aflau în telecabina care a coborât la Bâlea Lac, în care erau în total 15 persoane. 

La răniţii de jos, de la baza Masivului Făgăraş, ambulanţele deja au ajuns, anunţă autorităţile. Medicii nu au cum să ajungă la peste 2.000 de metri în Munţii Făgăraş, la cei răniţi din telecabina de la Bâlea Lac, decât cu elicopterul sau îi pot trata dacă sunt aduşi de salvamontişti cu targa. 

Medicii din ambulanţe au reuşit să acorde primul ajutor la patru răniţi, dintre care un copil de patru ani, cu fractură nazală, un bărbat cu piciorul rupt şi două femei lovite la spate şi picioare. 

La Bâlea Lac s-au deplasat de urgenţă prefectul judeţului Sibiu, Lucian Radu şi şeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu. 

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport care face legătura în această perioadă, pe cablu, pe o distanţă de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, până la peste 2.000 de metri altitudine. Deocamdată Transfăgărăşanul este închis, nefiind deszăpezit. 

Nu este pentru prima dată când sunt probleme cu telecabina de la Bâlea. În ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operaţiune de evacuare a turiştilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turişti, din care 45 de copii, au fost transportaţi atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă. 

----------------------------

Știrea inițială 14.13

O telecabină de Bâlea cascadă, plină cu turiști, nu s-a oprit la capăt de linie, așa cum trebuia, ci s-a izbit cu viteză de peretele-tampon.

În urma incidentului, patru persoane din telecabină au fost rănite, printre care și un copil de patru ani.

Accidentul s-a produs în jurul orei 13, iar în telecabină se aflau 15 persoane. Din fericire, cei patru rănii nu sunt în stare gravă.

Din primele informații, se pare că accidentul s-a produs din cauza unei defecțiuni tehnice. Telecabina s-a defectat și nu s-a mai oprit în zona-tampon, la capătul liniei, ci s-a lovit cu viteză de perete.
 

×
Subiecte în articol: raniti
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close