Antena 3 CNN Coronavirus OMS confirmă legătura dintre vaccinurile cu ARN mesager și declanșarea bolilor cardiace

OMS confirmă legătura dintre vaccinurile cu ARN mesager și declanșarea bolilor cardiace

Există o legătură "probabilă" între cazuri de inflamații la nivelul inimii şi administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății.

OMS confirmă legătura dintre vaccinurile cu ARN mesager și declanșarea bolilor cardiace
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2021   •   23:11

Anunțul OMS vine după ce studii realizate în SUA au indicat același rezultat iar agenția de specialitate a Uniunii Europene a cerut actualizarea prospectelor de vaccin cu noile efecte secundare.

Într-un comunicat, experții Comitetului consultativ mondial OMS pentru securitatea vaccinurilor arată că au fost semnalate în mai multe țări, în special în Statele Unite, cazuri de miocardită și de pericardită după vaccinarea cu seruri bazate pe ARN mesager

"Cazurile raportate survin, în general, în zilele care au urmat vaccinării, fiind mai frecvente la tineri și mai des raportate după a doua doză de vaccin", se arată în documentul respectiv.

OMS: Există o legătură probabilă, dar avantajele depășesc riscurile

Pe baza informațiilor disponibile până în prezent, experții OMS concluzionează că "datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită și vaccinurile cu ARN mesager".

Ei mai adaugă că "avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depășesc riscurile, reducând numărul de spitalizări și de decese cauzate de infectarea cu COVID-19".

Miocardita este o maladie manifestată prin inflamarea mușchiului cardiac, dar fără blocarea arterelor coronariene.

Specialiștii cred că este în general declanșată de un virus.

Simptomul cel mai frecvent este o durere în piept iar boala este de multe ori tratată prin administrarea de antiinflamatoare sau, dacă este nevoie, prin aport de oxigen.

Pericardita reprezintă inflamația pericardului, un sac fibro-seros care învelește inima. Afecțiunea se manifestă adeseori cu acumulare de lichid și are mai multe simptome, între care febră, lipsă de aer, dureri similare infarctului, hipotensiune, puls accelerat și amețeală.

Autoritățile din SUA și UE au stabilit deja legătura între vaccinurile ARN mesager și bolile cardiace

Datele acumulate până în prezent sugerează că evoluția miocarditei şi pericarditei după vaccinare este în general ușoară şi răspunde tratamentelor.

În data de 23 iunie anul curent, autoritățile sanitare americane au anunțat că există o legătură "probabilă" între vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna -ambele bazate pe ARN mesager - şi cazuri rare de inflamații la nivelul inimii la adolescenți și tineri.

De asemenea, un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a examinat, cu prilejul reuniunii din perioada 5 - 8 iulie, ultimele date provenind din Europa, și a confirmat existența unei relații de cauzalitate plauzibilă între miocardită și vaccinurile cu ARN mesager.

EMA a cerut vineri actualizarea prospectelor producătorilor de vaccin cu noile efecte secundare.

Primele cazuri de miocardită post-vaccinare au fost semnalate în Israel, unde campania de imunizare a fost mai rapidă decât în majoritatea țărilor.

×
Subiecte în articol: OMS ARN mesager
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close