Antena 3 CNN Economic Banci Se schimbă regulile jocului pentru bănci. Comisioanele pentru fiecare operaţiune cu cardul, afişate pe ecranele bancomatelor

Se schimbă regulile jocului pentru bănci. Comisioanele pentru fiecare operaţiune cu cardul, afişate pe ecranele bancomatelor

Se schimbă regulile jocului pentru bănci. Comisioanele pentru fiecare operaţiune cu cardul, afişate pe ecranele bancomatelor
de O.P.    |    27 Aug 2014   •   06:30

Se schimbă regulile pentru bănci. Acestea vor fi obligate să afişeze pe ecranele bancomatelor preţul comisioanele pentru fiecare operaţiune cu cardul, iar costul trebuie să fie exprimat în lei, nu în procente.

În plus, clientul care foloseşte cardul va putea anula orice operaţiune, dacă nu este de acord să achite comisionol perceput de bancă.

Conform proiectului de lege, orice român care foloseşte cardul va putea citi pe ecranul ATM-ului cât plăteşte pentru fiecare operaţiune. Băncile vor fi obligate să afişeze suma exactă în lei şi nu procentul din valoarea extrasă. Astfel oricine va putea şti cu exactitate câţi bani plăteşte pentru retragerea banilor, interogarea soldului sau alte operaţiuni. 

Iar ca să vă faceţi o idee, un român care primeşte un salariu de 2000 de lei pe card, plăteşte anual bancii comisioane între 60 şi 200 de lei

Spre exemplu, administrarea contului costă între 2 şi 7,5 lei pe lună, iar această taxă este percepută de 9 dintre primele 10 bănci din România.
Şi pentru administrarea cardului românii sunt puşi să plătească. Între 10 şi 72 de lei anual.

O altă taxă pe care o percep băncile este cea pentru folosirea bancomatelor. De regulă această taxă este de aproximativ 0,2% din suma extrasă.

Cel mai mare comision este perceput atunci când un român foloseşte cardul pentru a scoate bani din ATM-ul altei bănci. Pentru această tranzacţie plăteşte între 0,5 şi 1 la sută din suma extrasă.

Proiectul prin care taxele pentru aceste operaţiuni ar urma să fie afişate pe ecranul bancomatelor se află în dezbatere publică.

×
Subiecte în articol: bancomate
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close