Antena 3 CNN Economic Biz News Dolarul calcă peste Euro. RECORDUL ISTORIC doborât de moneda americană. Ce EFECTE negative vom resimţi pe piaţă

Dolarul calcă peste Euro. RECORDUL ISTORIC doborât de moneda americană. Ce EFECTE negative vom resimţi pe piaţă

Dolarul calcă peste Euro. RECORDUL ISTORIC doborât de moneda americană. Ce EFECTE negative vom resimţi pe piaţă
de O.P.    |    10 Mar 2015   •   12:01
Dolarul şi-a continuat ascensiunea. BNR a anunţat un curs pentru euro în creştere cu 0,37 bani, la 4,4439 lei, în contextul unei deprecieri uşoare a monedei europene în raport cu valutele din regiune, în timp ce dolarul a urcat cu 2,88 bani, la 4,0779 lei, şi a înregistrat astfel al patrulea maxim record consecutiv.

Referinţa pentru euro publicată de banca centrală s-a situat vineri la 4,4402 lei, iar cea a dolarului la 4,0491 lei.

Dolarul s-a apreciat puternic în ultimele luni faţă de valutele importante, în contextul aşteptărilor investitorilor ca evoluţia bună a economiei americane să determine Rezerva Federală a SUA să treacă la creşterea dobânzilor, aflate aproape de zero începând din decembrie 2008.

În mai puţin de un an, dolarul s-a apreciat cu mai bine de 30% faţă de leu, pentru prima oară în ultimul deceniu depăşind valoarea de peste 4 lei pentru un dolar.

Efectele le resimţim imediat: motorina şi benzina s-au scumpit, iar de aici o avalanşă de creşteri de preţuri. Însă cel mai mult vom resimţi o creştere de preţ la produsele electronice şi electrocasnice care se asamblează în SUA sau China.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut luni la 0,23% - 0,61%, de la 0,24% - 0,62% pe an vineri.

Ratele pentru plasamentele săptămânale se situează la 0,26% - 0,69% pe an, faţă de 0,25% - 0,7% pe an în şedinţa anterioară.


 

×
Subiecte în articol: curs valutar
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close