Antena 3 CNN Economic Biz News Explicaţiile ruşilor la eşecul Petrom: Investitorii nu au apetit de risc pentru pieţe precum România

Explicaţiile ruşilor la eşecul Petrom: Investitorii nu au apetit de risc pentru pieţe precum România

Explicaţiile ruşilor la eşecul Petrom: Investitorii nu au apetit de risc pentru pieţe precum România
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    22 Iul 2011   •   17:06

Oficialii consortiului de intermediare a ofertei Petrom au explicat esecul tranzactiei prin apetitul limitat la investitorilor, pentru piete cu care nu sunt familiarizati, cum este Romania, mai ales in aceasta perioada plina de turbulente.

“Conditiile dificile de pe pietele internationale si inrautatirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au facut extrem de dificila incheierea tranzactiei. In acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru piete de capital cu care nu sunt familiarizati, este destul de limitat. Vom continua sa colaboram cu guvernul si suntem increzatori ca oferta Petrom va putea fi incheiata cu success cand conditiile de piata se vor stabiliza”, a declarat John Porter, managing director, seful departamentului de finantari, in cadrul Renaissance Capital.

Termenul limita pentru subscrierile din oferta publica secundara a Petrom s-a incheiat azi la ora 12:00. Consortiul de intermediere nu a oferit detalii in privinta subscrierilor, rezumandu-se sa spuna, la fel ca si in anuntul Ministerului Economiei, ca procentul a fost sub nivelul de 80% din totalul ofertei, prag stabilit pentru incheierea cu succes a tranzactiei. Totusi, pe piata azi-dimineata au aparut informatii ca subscrierile nu au depasit nici macar pragul de 50%.

“Pietele de capital au fost extrem de volatile. Acest fapt s-a simtit si pe piata din Romania. In ciuda atractivitatii ofertei Petrom, intreg contextul amintit a indus in randul investitorilor o atitudine mult mai prudenta, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piata de capital si a nivelului investitiilor. Cand pietele vor depasi aceste valuri de neincredere, oferta Petrom poate fi reluata cu succes”, a comentat si Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Consortiul care a intermediate tranzactia prin care statul roman a scos la vanzare 9,84% din actiunile Petrom este format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

×
Subiecte în articol: tranzactie Petrom esec investitie risc
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close