Antena 3 CNN Economic Biz News Income: Legislația sufocantă pune piedici mediului de afaceri. Top cele mai întâlnite obstacole fiscale

Income: Legislația sufocantă pune piedici mediului de afaceri. Top cele mai întâlnite obstacole fiscale

Income: Legislația sufocantă pune piedici mediului de afaceri. Top cele mai întâlnite obstacole fiscale
Sursa foto: Foto: pixabay.com
07 Mai 2016   •   10:52

Sub orice guvernare instalată la Palatul Victoria în ultimii 26 de ani, oamenii de afaceri români şi străini deopotrivă au semnalat şi reclamat aceleaşi şi aceleaşi probleme care împiedică bunul mers al businessurilor, al investiţiilor, şi al economiei în general.  Legislatia fiscala din Romania are peste 1.600 de pagini, este mult prea stufoasa in comparatie cu alte țări din Uniunea Europeana, care recomandă să nu treacă de 200 de pagini.

Iar legislaţia sufocantă lovește direct in cele mai dinamice segmente ale economiei: cele ale antreprenorilor de start-up și firmelor mici, potrivit reprezentantilor Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

"Am încercat să citesc legislaţia fiscală şi este de necitit. M-am apucat de citit cu creionul în mână. Cel mai greu este de găsit subiectul şi predicatul. Nu am putut. Sunt probleme grave”, a spus Anca Vlad, vicepreședinte AOAR.

Pe lângă Codul Fiscal și mai multe hotarari luate de Guvern, de la începutul anului, ANAF a dat alte aproximativ 50 de decizii care nu sunt bine cunoscute şi explicate. Oamenii de afaceri spun că Fiscul este deschis pentru  discutii insa, in timp ce companiile reactioneaza in timp real la probleme, cel al administratiei este mult mai lung.

Startup-urile si firmele mici sunt cele mai vulnerabile la greutatile generate de legislatia fiscala prea complicata, din cauza resurselor limitate de care dispun. Iar din această cauză, mulţi dintre antreprenorii de startup sunt pusi in situatia de a-si prezenta ideile unor companii mai mari, de a renunta complet la drumul antreprenorial sau chiar de a parasi Romania pentru un mediu mai favorabil, mai spus reprezentanţii mediului de afaceri.

Obstacole fiscale în calea dezvoltării economice
1. Formularul 088
2. Creșterea exponențială a birocrației
3. Valoarea supradimensionată a penalităților.
4. Intocmirea dosarului de prețuri de transfer
5. Aglomerarea legislativă
6. Excesul de executari silite și popriri
7. Lipsa informatizării ANAF

 

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close