Antena 3 CNN Economic Biz News Nu vom avea pensii decente nici în 20 de ani. Veşti proaste şi pentru cei care cotizează la pensii private

Nu vom avea pensii decente nici în 20 de ani. Veşti proaste şi pentru cei care cotizează la pensii private

Nu vom avea pensii decente nici în 20 de ani. Veşti proaste şi pentru cei care cotizează la pensii private
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    19 Sep 2012   •   22:25

Dezastrul pensiilor nu se va termina nici peste 20 de ani - acest lucru îl spun fără ezitare autorităţile care ne anunţă că, la bătrâneţe, tot câteva sute de lei vom primi în schimbul muncii de-o viaţă.

Mai grav este că în aceeaşi situaţie se vor afla şi milioanele de români care cotizează, pe lângă pensia de la stat, şi pentru cea privată obligatorie.

Primii care vor beneficia şi de pensia privată obligatorie, pe lângă cea primită de la stat, sunt cei din generaţia 1971 - 1987, dar primele estimări arată că, nici în următoarele două decenii, statul nu va reuşi să plătească pensii decente.

"În momentul în care vor ieşi la pensie, după calculele noastre şi eu zic că ne mai pricepem un pic, se va mai putea asigura o pensie de aproximativ 15% din ultimul salariu", estimează Ion Giurescu, vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Mai exact, este vorba de 225 de lei pe lună pensie, dacă luăm în calcul salariul mediu net pe economie de 1.500 de lei. Bani mai mulţi nu vor veni nici de la fondurile private de pensii. În această situaţie sunt 3,6 milioane de români care plătesc lunar, în medie, 8 euro la acest sistem.

Un calcul simplu arată că, pe lângă cei 225 de lei primiţi de la stat, cei care au şi pensie privată obligatorie vor mai încasa încă 105 lei, dacă iau în calcul 20 de ani de plată. În total, 330 de lei pe lună.

Sumele ar putea fi mai mari dacă românii ar cotiza mai mult la fondurile de pensii private. Contribuţia de 3,5% pe lună este programată să crească la 6% în următorii ani. Pentru o pensie mai mare contează şi investiţiile fondurilor de pensii private care acum se rezumă la tilturi de stat în proporţie de peste 70% şi bursă.



×
Subiecte în articol: pensii private salariu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close