Antena 3 CNN Economic Biz News Românii au carduri, dar nu le folosesc. Peste 44 de milioane de carduri, emise până la jumătatea anului 2014

Românii au carduri, dar nu le folosesc. Peste 44 de milioane de carduri, emise până la jumătatea anului 2014

Românii au carduri, dar nu le folosesc. Peste 44 de milioane de carduri, emise până la jumătatea anului 2014
Sursa foto: Foto: nprts.ru
18 Aug 2014   •   10:12

Românii au carduri, dar nu le folosesc. Conform unei analize a Băncii Naţionale, au fost emise peste 44 de milioane de carduri, ceea ce înseamnă aproximativ două carduri pentru fiecare român. Totuşi, doar o treime dintre ele sunt valide în circulaţie şi mai puţin de un sfert sunt folosite pentru retrageri de la bancomat sau plăţi la comercianţi.

Românul are cel puţin un card în portofel, dar îşi retrage tot salariul de la bancomat pentru a plăti cumpărăturile cu numerar. Din cele peste 44 de milioane de carduri emise până la jumătatea acestui an, doar puţin peste 14 milioane erau în circulaţie. Iar dintre cele valide, doar 10,64 milioane erau active, adică se realizau cu ele retrageri de la bancomat sau plăţi, arată ultimele date publicate de Banca Naţională a României, citate de adevarul.ro.

Trei milioane şi jumătate de carduri nu au mai fost folosite de foarte mult timp, cele mai multe dintre ele sunt goale şi stau uitate printr-un colţ al portofelului. Trebuie să ştiti, însă, că dacă deţineti un astfel de card nefolosit de ceva vreme, banca percepe comision de administrare a contului şi va puteti  trezi datori la bănci. Chiar puteţi apărea în baza de date a Biroului de Credit, deşi „restanţa" nu este una mare. Acest lucru este valabil atât pentru cardurile de debit, majoritatea de salariu, cat şi pentru cele de credit.

Datele Băncii Naţionale mai arată că un posesor de card şi-a plătit cumpărăturile cu cardul, în trimestrul al doilea al acestui an, o dată la trei săptămâni.

În ceea ce priveşte valoarea medie a unei plăţi, ea nu a depăşit 125 de lei în perioada aprilie-iunie, în creştere, totuşi, faţă de 117 lei, în primul trimestru.

×
Subiecte în articol: card Banca Nationala
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close