Antena 3 CNN Economic Biz News SUA au evitat incapacitatea de plată. Ce a însemnat pentru economie blocajul administrativ din ultimele două săptămâni

SUA au evitat incapacitatea de plată. Ce a însemnat pentru economie blocajul administrativ din ultimele două săptămâni

SUA au evitat incapacitatea de plată. Ce a însemnat pentru economie blocajul administrativ din ultimele două săptămâni
de O.P.    |    17 Oct 2013   •   06:20

Statele Unite ale Americii au evitat apocalipsa financiară în ultima clipă, după ce Senatul şi Camera reprezentanţilor au aprobat proiectul de buget.

Acesta va trebui semnat şi de către preşedinte, înainte de a intra în vigoare, însă Barack Obama a dat deja asigurări că îl va promulga imediat ce ajunge pe biroul său. 

Dacă nu ar fi ajuns la un consens, astăzi, cea mai mare economie a lumii ar fi intrat în incapacitate de plată.

Cu doar patru ore înainte ca ţara să intre în incapacitate de plată, senatorii americani au aprobat cu 81 de voturi "pentru" şi 18 "împotriva" proiectul de buget. Planul include finanţarea guvernului până la 15 ianuarie, extinderea plafonului de îndatorare până la 7 februarie şi începerea unor negocieri în vederea unei soluţii pe termen lung. Acesta a trecut şi de Camera Reprezentanţilor, cu 285 de voturi "pentru" şi 144 "împotrivă".

Preşedintele american a ţinut să le mulţumească senatorilor, atât republicani, cât şi democraţi, pentru alegerea făcută.

Liderul de la Casa Albă a mărturisit că speră că toate partidele şi-au învăţat lecţia. Şi democraţii regretă că s-a ajuns la această situaţie. Încă de dinainte de aflarea votului din Camera Reprezentanţilor, liderii acesteia au recunoscut că au pierdut lupta.

SUA a intrat în blocaj administrativ, în urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce republicanii şi democraţii nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la noul buget pentru anul fiscal în curs. În acest timp, economia americană a suferit pierderi de zeci de miliarde de dolari.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close