Antena 3 CNN Economic Biz News Business România, pe locul doi în Europa ca potenţial eolian, dar codaşă la instalare

România, pe locul doi în Europa ca potenţial eolian, dar codaşă la instalare

România, pe locul doi în Europa ca potenţial eolian, dar codaşă la instalare
Sursa foto: turbina eoliana
05 Feb 2009   •   11:19

România are un potenţial imens în domeniul energiei alternative. Un studiu Erste Group arată că se înregistrează cel mai ridicat potenţial din sud-estul Europei în domeniul energiei eoliene, iar sud-estul Dobrogei plasându-se chiar pe locul al doilea la nivelul întregului continent, relevă un studiu Erste Group.
Astfel, potenţialul eolian al României este estimat la 14.000 MW capacitate instalată, însă ţara noastră dispune deocamdată de doar 7 MW instalaţi în turbine eoliene, scrie Evenimetul Zilei.
Până acum, investitorii au solicitat racordarea la sistemul de transport al energiei a unor proiecte cu o putere instalată totală de 12.000 MW, în condiţiile în care capacitatea tehnică a reţelei permite conectarea a până la 4.000 MW. Potrivit analiştilor Erste, dacă aceştia ar realiza proiecte care să totalizeze 4.000 MW putere instalată până în perioada 2015-2017, investiţiile în domeniu ar creşte la peste patru miliarde de euro.
Preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, Marian Turbatu, se plânge de ineficienţa actualului sistem ?de cote? prin care eolienele participă la reţea, care măreşte preţul energiei verzi şi îi dezavantajează pe producătorii mici. În Germania, arată el, distribuitorul este obligat să preia întreaga capacitate produsă la un preţ fix pe o durată de timp, oferind oportunităţi egale. ?Sistemul de promovare al resurselor regenerabile nu este cel mai favorabil în România. Suntem aproape codaşii Europei în acest domeniu?, arată el.
La nivel mondial, producţia mondială de energie eoliană a atins, la sfârşitul anului trecut, aproximativ 120.000 de megawaţi faţă de producţia din 2007, de aproape 95.000 MW, potrivit Consiliului Mondial pentru Energie Eoliană. Europa a produs peste jumătate din capacităţile globale (aproape 66.000 MW). În ceea ce priveşte dezvoltarea energiei eoliene, cele mai mari progrese au fost observate în China, unde producţia s-a dublat, atingând 12.000 MW.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: energie eoliana energie verde
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close