Antena 3 CNN Economic Companii INTERVIU Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI)

INTERVIU Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI)

INTERVIU Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI)
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    13 Ian 2012   •   15:53

Recent a fost publicata in Monitorul Oficial legea 302/2011 potrivit careia 19 companii detinute de stat ar trebui listate pana la sfarsitul acestui an. Unele dintre ele erau deja anuntate de Guvern in programul de vanzari pentru acest an, dar ce se va intampla cu celelalte?

In principiu este bine venita aceasta ordonanta pentru ca arata deschiderea Guvernului de a lista si alte societati. Vine si in intampinarea a ceea ce facem noi, practic confirma ca ceea ce facem si pachetele care le avem deja scoase la vanzare, Guvernul sustine aceasta politica de listare si vanzare pe Bursa. Programul pe care-l avem noi ca si stat este extrem de ambitios: avem Transelectrica, Transgaz, pentru Transelectrica avem semnat contractul cu intermediarul, suntem in grafic, se lucreaza la prospectul preliminar, urmeaza sa-l depunem la CNVM in scurt timp. Prospectul preliminar mai are putine lucruri pentru a deveni prospect final in functie de discutiile care vor avea loc cu posibilii cumparatori in perioada imediat urmatoare: sunt intalniri la Frankfurt saptamana asta, deci suntem avansati pe Transelectrica. Nu este road-show-ul propriu-zis, dar nu inseamna ca nu ne putem intalni cu investitorii, avem tot interesul sa tatonam piata si sa gasim cumparatori. Vor mai fi intalniri si cu SIF-urile, asta a fost propunerea intermediarilor si  am fost de acord sa ne intalnim cu toti cei care sunt interesati de aceste actiuni, nu vrem sa blocam in nici un fel procesul si vrem sa finalizam cu succes tranzactia. Ne intalnim cu oricine numai sa aiba putere de cumparare.

    Spuneati ca este un program foarte ambitios pentru acest an,  dar va fi posibil sa fie listate si celelalte societati de pe acea lista? Ce solutie se va gasi?

Noi nu avem toate companiile din ordonanta aceea. Noi din tot ce spune ordonanta aia veti constata ca intr-un fel suntem cu ele in proces. Este Transgaz-ul unde suntem inca in negocieri cu posibilul intermediar. A fost selectat, dar nu am semnat inca un contract si  suntem in negocieri cu posibilul intermediar, repet. La Romgaz am prelungit cu 2 saptamani termenul de depunere a ofertelor, dupa cum stiti, a fost si perioada aceea de Craciun, de Revelion si pur si simplu la solicitarea tuturor cumparatorilor caietului de sarcini am prelungit termenul cu foarte putin. Dar aceasta intarziere nu duce si la o intarziere a propunerii noastre de desfasurare a ofertei.
La Romgaz sunt marile institutii financiare din domeniu interesate de aceasta tranzactie. Nu avem nici un motiv sa spunem ca nu va fi un succes, asa cum de altfel putem afirma si la celelalte, Transelectrica, Transgaz. La Hidroelectrica, de asemenea avem o hotarare de guvern (HG) care va intra saptamana viitoare in sedinta de guvern, are toate avizele, este deja depusa la secretariatul general al guvernului, este pusa pe ordinea de zi la sedinta viitoare, avem aceasta garantie.

Cand veti incepe la Hidroelectrica procedura de selectie a intermediarilor?
 
Foarte rapid. Termenele pe care le avem si pe care le-am parcurs cu celelalte societati le vom parcurge intr-un ritm alert si cu Hidroelectrica. La Nuclearelectrica de asemenea avem HG-ul depus tot la guvern. Practic am crezut ca mergem cumva mai rapid cu Hidroelectrica sa obtinem aprobareade la guvern, dar intre timp a venit am obtinut avizele  de la celelalte ministere si acum a venit si Nuclearelectrica din urma. Vom intra probabil cu ambele miercuri.

Totusi sunt temeri ca alegerile din tomna vor bloca practic vanzarile din a doua parte a anului, asa cum e cazul celor de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica care sunt programate atunci.  


Suntem convinsi ca noi nu ne vom ocupa aici ca institutie de campania electorala, noi avem sarcina sa ne ocupam cu privatizarile in Romania, iar mandatul nostru este sa privatizam aceste societati si in plus de asta din discutiile, acordurile care sunt cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana este si aceasta hotarare a Guvernului, nu a fost alt guvern mai hotarat ca acesta sa scoata aceste pachete la vanzare. Nu stiu de ce in ultimul moment s-ar razgandi, nu ar avea nici un motiv si probabil am da in alta latura. Daca va amintiti, chiar inainte de alegerile prezidentiale si imediat atunci in timpul alegerilor prezidentiale, Romania a fost statul care a redus cu 25% salariile functionarilor publici, inclusiv noua, si tot era in campanie electorala. Au fost reduceri de personal cu peste 200.000 de functionari tot in aceeasi perioada de campanie electorala. Nu stiu de ce in aceasta campanie electorala statul nu ar vinde niste pachete pe bursa. Hotararea statului este luata, nu avem nici un motiv sa spunem ca statul roman sau Guvernul s-ar razgandi cumva din cauza unor alegeri sa vanda aceste pachete. Din contra, aceste masuri ajuta in campania electorala, faptul ca vii si arati ca vinzi niste pachete chiar in perioada de campaniee electorala, nu vad care ar fi temerea.

Pentru oferta de la Transelectrica, prima din acest an, spuneati in decembrie ca perioada de subscriere va fi la sfarsitul lunii februarie. Ramane acest termen?

Perioada de subscriere va fi la sfarsitul lunii februarie. Acum nu stiu, sunt niste detalii, cum intra banii dupa subscriere, decontarea la Depozitar, dar ideea este ca subscrierea va fi la sfarsitul lunii februarie.

Ati discutat cu intermediarii despre pret? V-au facut vreo recomandare in acest sens?

Acesta face parte din subiectele care nu au fost discutate, pretul, daca va fi book deschis (subscrierile sunt cunoscute in orice moment – n.red) sau book inchis (subscrierile sunt cunoscute doar la sfarsitul perioadei de derulare a ofertei – n.red).

Se vorbeste foarte mult de faptul ca statul trebuie sa vanda actiunile cu discount pentru ca tranzactiile sa fie un succes, brokeri, bacheri de investitii spunand ca ar trebui sa ia in calcul un discount de 10-20% la oferte pe care vrea sa le deruleze. Este statul roman dispus sa accepte un astfel de discount sau veti proceda la cel ca la oferta Petrom si nu veti accepta un pret mai mic?


Nu stiu ce brokeri s-au antepronuntat inainte de un road-show si de a a fi tatonat piata. Nu stim in momentul de fata. Pietele au cazut, dar acum din discutiile pe care le-am avut noi cu marile consortii din afara credem ca s-au stabilizat. Nu avem motive sa spunem ca vor mai fi caderi de piete financiare. Lucrurile cumva s-au reglat. Sa te antepronunti si sa spui ce discount dai 5%, 10%, 20% mi se pare cumva neprofesionsit sa te pronunti acum de vreme ce nu stii cum va fi tratata aceasta companie. Depinde si de companie,  sunt companii unde se vinde cu discount de 10%, altele cu 20%. Toate vanzarile care se fac acum se fac cu discount. Nu plecam de la premisa ca noi nu oferim nici un discount. Nu. Plecam de premisa ca vrem sa facem aceasta tranzactie si sa obtinem un pret corect pe ea. Dar vrem sa facem tranzactia. Asta este ideea. Ne dorim sa facem tranzactia, dar sa obtinem un pret corect pe ea, adica sa fie si ceea ce ne dorim noi dar si ceea ce poate sa ofere cumparatorul si acolo vom cadea de acord. Daca vom constata ca punctual de intalnire este un discount si ce discount vom vedea la momentul respectiv, dar nici nu stim acum cum va fi privita Transelectrica in acea perioada de subscriere. Acum toti ne putem da cu parerea, dar pana nu vede cumparatorul exact ce se afla in acea companie, ce inseamna acea companie pana la virgula, nu se poate pronunta. Poate unii vor decide sa cumpere tot pachetul si sa dea si o prima, este putin probabil, dar ca idee, poti sa pui discutia si in cealalta extrema, nu poti sa spui din start ca noi vindem Transelectrica cu 20% discount.

Dar si la Petrom intermediarii au venit cu o recomandare de pret si totusi nu ati acceptat acel pret recomandat.

Am tot discutat pe subiectul Petrom, nu mai are rost sa discutam pe el, orice as spune s-a spus deja. S-au spus atat de multe lucruri si adevarate si neadevarate si nu as vrea sa mai intru in subiectul Petrom.
 
Cat a fost de fapt gradul de subscriere la Petrom?

Aici a fost book inchis. La Transelectrica nu am decis cum va fi, book inchis sau book deschis si nici nu stiu ce sa va spun. Am plecat in road-show, promisiunile investitorilor erau foarte, foarte mari, practic, credem ca se facea oferta daca cu exact 3 zile inainte nu se intampla ce s-a intamplat cu Italia, cand toti s-au speriat, s-au retras si au fost sceptici la orice venea pe burse. Au fost oferte foarte mari, au fost fonduri care au subscris sume mari, zeci de milioane de euro.

Si pana la urma cat a fost gradul de subscriere?

Nu stiu ce sa va spun. Si daca v-as spune, nu stiu daca nu mi-ar afecta urmatoarea tranzactie.

Legat de toate ofertele s-a spus ca acest program are ca obiectiv si cresterea masei investitorilor locali, dar in cazul ofertei Petrom ca nu s-a acordat nici un stimulent investitorilor mici pentru a face oferta mai atractiva pentru ei.

Transa pentru retail a fost foarte mare. Indiscutabil. A fost 15% transa pentru retail. Si daca era 7% nu cred ca se subscria pe retail. Nu stim daca ar trebui sa dam o transa mai mare sau mai mica in continuare, dar din discutiile pe care le avem acum cu fondurile mari din Vest, ei considera ca aceasta transa este una exagerata. Asta este opinia lor. Ideea este sa fie pe principiul vaselor comunicante aceste transe: daca una este suprasubscrisa si alta nu, sa se transfere dintr-o transa in alta.

Dar acelasi principiu a fost si in cazul ofertei Petrom.  La Transelectrica ati stabilit cum va fi?

Nu am stabilit inca. Sunt chestiuni care se decid dupa discutiile cu investitorii.

Cand veti incepe roadshow-ul propriu-zis la Transelectrica?

Vom incepe road-show-ul undeva in prima parte a lunii februarie.

Ati stabilit unde veti merge pentru promovarea ofertei?

Intermediarul tatoneaza piata dupa ce va avea acest prospect preliminar, va merge cu el, oricum ei deja stiu si discuta cu posibilii investitori si ne vor prezenta un program de intalniri.

In momentul cand a fost promovata oferta Petrom, dumneavoastra ati fost la intalnirile cu investitorii din afara, dar d-nul Victor Cazana (seful OPSPI la momentul acela), ministrul Ion Ariton nu au participat, iar asta a fost considerata o bila neagra in campania de promovare. Va veni acum si d-nul ministru?

Fiind acolo la discutii, sincer, discutiile care sunt acolo sunt axate mai mult pe managementul companiei. Practic ii intereseaza in mare de programul de privatizare, nu cred ca trebuie spus din jumate in jumate de ora sau din ora in ora cum au loc intalnirile din road-show, cand sunt cate 10-15 intalniri pe zi, care incep la 7 dimineata si se termina la 10 seara, in care spui practic acelasi lucru despre programul de privatizare. Daca ministrul Economiei prezinta acest program si deja a fost prezentat si sustinut public de ministru, nu vad neaparat necesara prezenta dansului acolo. Ca si persoana care am participat la aceste intalniri, eu nu consider personal ca se impune ca ministrul sa vina la intalniri cu tot felul de analisti, care sunt mai mult pe partea tehnica interesati. Pe investitori ii intereseaza foarte mult managementul companiei, cine sunt, ce au de gand cu aceasta societate.

In cazul ofertei Petrom, ati stabilit daca se ocupa tot cei de la Renaissance?

Nu stiu. Nu pot sa spun ca se ocupa ei. Asta e clar, nu pot sa spun ca se ocupa ei. Nu stiu.

Cand ar urma sa se ia o decizie concreta in aceasta privinta?

Ce pot sa va spun e ca contractul cu ei expira pe 6 aprilie si spun ca nu stiu daca se mai ocupa ei pentru ca etapele care ar fi de parcurs nu stiu daca nu cumva am iesit din acest 6 aprilie in mijlocul acestor etape. In momentul de fata nu suntem dispusi sa prelungim contractul.

Exista un termen concret pentru derularea ofertei Petrom asa cum este in cazul celorlalte oferte?

Nu exista un termen, dar nici nu avem nevoie de un termen de la FMI pentru ca noi dorim sa iesim din nou cu acest pachet. Acest pachet trebuie scos la vanzare, trebuie doar sa gasim o fereastra in care sa iesim cu Petrom-ul, sa avem undeva o luna, o luna si ceva diferenta intre oferte.

Luand in calcul scenariul pesimist in care nici oferta Transelectrica nu va avea succes, veti merge mai departe cu celelalte oferte sau le veti pune pe “hold” pana se imbunatateste contextul de piata? Ar fi dispus FMI sa accepte un astfel de scenariu?

Opinia noastra este ca in momentul de fata nu avem nici un motiv sa ne gandim la o alta varianta ca intrerup programul sau ca nu am succes cu Transelectrica. Toate semnalele pe care le primim din piata este ca vom acea succes cu Transelectrica, sunt firme interesate de Transelectrica, nu luam in calcul aceasta varianta.

Trecand si la alte companii din portofoliul statului, Oltchim este pe lista de privatizare, dar si pe lista de management privat. Faptul ca este pe aceasta lista pentru management privat nu ar amana privatizarea propriu-zisa?

Nu ar amana-o, noi suntem in grafic cu privatizarea, nu putem spune ca avem vreun element care sa interfereze cu privatizarea. Avem un program stabilit, avem un consultant la Oltchim, avem discutii aproape zilnice cu PricewaterhouseCoopers si ieri si azi si incercam sa iesim cat mai repede cu anuntul. Sunt mai multe elemente pe care trebuie sa cadem de acord, care sa duca la finalizarea cu succes a privatizarii.

Puteti sa estimati cand va avea loc privatizarea propriu-zisa?

Va avea loc dupa ce parcurgem exact etapele care trebuie parcurse. In cel mai scurt timp posibil, oricum in 2012. Nu pot sa spun exact. Lucram aproape zilnic pe subiectul Oltchim, e un subiect sensibil, si dorim sa rezolvam cat mai repede si cu succes.

Revenind la lista de management privat pe care se afla Oltchim, cum se va intampla exact avand in vedere ca societatea este si pe lista de privatizare?


Noi trebuie  sa ne ocupam de privatizare. De management nu ne ocupam noi. De management privat se ocupa ministerul. Noi avem acest proces de privatizare, mergem cu el inainte. Daca intre timp se merge pe acest management privat la Oltchim, e foarte bine venit din partea noastra, nu ne deranjeaza, nu ne incurca cu nimic.

Prefectul de Arges declara recent ca statul va cumpara Arpechim. La vanzarea Oltchim veti incerca sa vindeti si Arpechim la pachet?

Asta discutam acum. Nu stiu daca va fi la pachet cu Oltchimul, nu stiu cum poate fi inteles acest termen de “la pachet”, poate sa fie si la o zi dupa. Poate vine cel care cumpara Oltchim-ul si la o zi dupa cumpara si Oltchim-ul, nu stiu daca va fi chiar la pachet. Sunt companii interesate de rafinaria Arpechim, noi acum avem discutii periodice, saptamanale, si ieri am avut discutii cu Petrom pe acest subiect, despre posibila intrare a rafinariei Arpechim in acest proces de privatizare a Oltchim-ului.

Cat cere Petrom pe Arpechim?

Deocamdata incercam sa cadem de acord pe structura tranzactiei. Suntem la inceputul intrarii in posesia datelor tehnice, practic sunt discutii acum pe partea tehnica. Petrom-ul vrea sa-si pastreze o parte din rafinarie si vrem sa stim exact unde delimitam, spunea Petrom ieri, vrem sa stim unde “tragem gardul” intre noi. Nu stim exact la ce suma, cumparatorul care va veni la Arpechim poate are nevoie si de ceva care ar dori Petrom-ul sa ramana la el. Petrom-ul este totusi deschis sa negocieze cu el. Dau un exemplu, este un aparat ceva cu platina care numai asta costa 5 milioane de euro si nu stiau daca asta il vrea privatul sau ramane la ei.

Petrom a spus ce doreste sa pastreze?

Acum discutam pe partea tehnica, dar trebuie sa vina si privatul care ia sa spuna de ce are nevoie el de acolo. De exemplu, calea ferata de acolo, nu se va construi una paralela, o vor folosi impreuna, si la fel si utilitatile.

Cu ce investitori ati discutat pana acum?

Sunt nume mari, nu pot sa le spun pentru ca nu am acordul lor. Dar sunt companii care se intereseaza de Arpechim. Avem cumparatori pentru Arpechim.

Statul a stabilit cat ar fi dispus sa ofere?

Nu s-a structurat tranzactia, este foarte greu de spus, nu stim exact. In afara de aceste date tehnice, mai sunt si probleme de mediu si aici sunt foarte multe de discutat. Evident, noi am vrea sa nu oferim nimic, daca s-ar putea sa luam cat mai ieftin aceasta rafinarie, acesta este scopul nostru.


Avand in vedere stadiul negocierilor, cand s-ar putea face tranzactia?

Avem cam cei mai bun din piata sa se ocupe de acest subiect, PricewaterhouseCoopers (audit si consultanta - n.red), Musat si Asociatii (consultanta juridica - n.red). Noi credem ca se va face cat mai rapid, avem toate ingredintele sa consideram ca se va realiza repede si ca oricum nu ar fi fost o alta varianta de rezolvare mai rapida decat asta. Nici po parte nu intarzie, nimeni nu treneaza acest proces, vrem sa rezolvam.

Anul trecut au aparut informatii potrivit carora BCR si Banca Transilvania ar fi interesate sa-si converteasca in actiuni datoriile pe care le are Oltchim la aceste banci si apoi sa vanda odata cu statul. S-a agreat ceva in acest sens cu bancherii?


Consultarile pe care le avem cu PricewaterhouseCoopers este ca cel mai indicat ar fi ca cel care vine si cumpara la Oltchim sa mai aiba aceasta sansa sa discute cu bancile in privinta datoriilor.


Dar sa discute inainte sa cumpere?

Asta se discuta acum, inainte sau dupa. Ii lasi lui termen dupa ce faci tranzactia, o portita, 2-3 luni de zile dupa ce l-ai selectat, nu ai semnat contractul cu el, du-te, rezolva problem cu bancile si vino apoi si semnam contractul daca-ti convine sau ii lasi pe toti cei interesati de Oltchim sa negocieze cu bancile. Nu stiu insa cum ar fi primiti de banci, avand in vedere ca au doar calitatea de posibili, de doritori sa cumpere Oltchim-ul. Astea sunt discutiile. Ii lasi pe toti sa se duca sa discute cu bancile sau selectezi si il lasi pe cel care a castigat sa discute cu bancile.


Tinand cont de toate aceste vanzari/privatizari programate pentru acest an, ati calculat o suma totala pe care ar putea-o obtine statul roman?
 
Este foarte greu pentru ca fiecare societate are tipicul ei, e foarte greu sa pronunti o suma si daca nu s-ar obtine ar fi un esec sau daca s-ar obtine peste, s-ar zice ca statul a vrut mai putin. Ideea este ca noi vrem sa facem toate aceste privatizari si inclusiv prin Petrom s-a acceptat principiul de discount, ca a fost 3%, asta e alta discutie, dar s-a acceptat ideea de discount. Statul doreste sa obtina un pret corect pe aceste pachete, sa se intalneasca cu ceea ce ofera cumparatorul si de acolo va rezulta pretul. Noi vrem un pret cat mai mare, dar nu stim care va fi acel pret. Ar insemna sa fim neprofesionisti si sa ne pronuntam acum, daca deja am facut niste calcule, de ce am mai face roadshow-ul, asa vindeam noi maine, chemam o banca si obtineam pretul pe care ni-l doream. E un mecanism extrem de complex si lucrurile stau pe gheata subtire, orice se poate intampla cand e vorba de bursa. Uitati-va la Fondul Proprietatea, tot ce se spera cand s-au listat si am vazut apoi ca e o alta valoare. Trebuie sa fim realisti ca aceste oferte sunt pe bursa si orice sume s-ar promova acum de diverse persoane nu cred ca ar avea o relevanta in acest proces.

Dar nu era mai bine sa va opriti la oferta Petrom cand ati vazut pretul cerut de investitori? Cum s-a intamplat la Alro, unde s-a decis sa nu se mearga mai departe.

Aici chiar pot sa va raspund clar. De ce nu ne-am retras? Discutia a fost cine se retrage noi sau Alro. Alro s-a retras pentru ca noi am mers in continuare, nu ca conditiile de piata nu permiteau. Ei ar fi mers in continuare cu oferta daca ne retrageam noi.

Deci nu din cauza pretului?

Nu, sub nici o forma. Alro habar nu avea ca se va intampla ceva cu Italia, ei au luat decizia mai devreme vazand intentia noastra clara de a nu ne retrage. Semnalele au fost transmise prin diverse cai sa ne retragem noi. In nici un caz nu ne retrageam noi. De asta s-au retras ei.

Lasand la o parte Alro, nu ar fi fost totusi mai bine daca va retrageati cu Petrom-ul? Pentru ca acum atarna ca un esec pentru Petrom si pentru oferta urmatoare, la nivel de perceptie: poate e ceva care nu este bine acolo si de asta nu a iesit oferta.

Nu, Petrom-ul nu are nici un fel de probleme. Se poate intampla in orice proces de vanzare sa ai si nerealizari, sunt multe oferte care se retrag de pe bursa, nu doar la noi. Toate motivele pe care le avem acum ne fac sa spunem ca mergem in continuare cu aceste procese. Nu am nici un motiv acum sa spun in calitate de vanzator ca am ceva dubii si ca as vrea cumva sa ma retrag. Suntem mai decisi ca oricand si avem si mandatul guvernului sa scoatem aceste pachete. Stim ce avem de facut pe tot anul 2012.

Revenind din nou la alte pachete de actiuni din portofoliul, Enel si-a manifestat in mod constant intentia de a cumpara actiunile de la Muntenia Sud de la statul roman. Ati discutat cu ei pe aceasta tema?

Noi avem acea hotarare de guvern de put si call, acum este pe traseu pentru a permite in 2012 sa se intample aceasta vanzare.

Cum se va stabili pretul?

Pretul este legat de procezul de privatizare din 2004-2005, pretul cel mai mare din 3 metode. Ca sa le calculezi, iti trebuie situatiile financiare IFRES auditate  pentru la sase luni. Candva in partea a doua anului se vor publica situatiile financiare auditate si imediat se va putea reactiona.

Deci, tranzactia se va face in a doua jumatate a anului?

 Da, in a doua jumatate a anului dupa ce publica ei conform IFRS. Ar putea sa le publice cat mai tarziu. Anul trecut, de exemplu, le-au publicat in decembrie.

Grupul Frankin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, anunta anul trecut ca unii dintre gigantii energetic ar putea parasi Romania. Ati primit informari din partea E.ON sau GDF potrivit carora ar fi interesati sa vanda?

Am discutat cu E.ON si cu GDF dar nu ne-au spus ca intentioneaza sa faca asa ceva. Cu E.ON chiar alaltaieri si cu GDF luni.

Si sunt interesati sa ramana in continuare in Romania?

Da, sunt interesati sa ramana. Nu ne-au transmis sub nici o forma semnale ca ar vrea sa paraseasca Romania pentru o alta regiune, avem un dialog deschis, suntem flexibili, nu avem nici un motiv sa spunem ca relatiile dintre noi s-au racit sau ca nu sunt conforabili aici. Suntem in relatii normale.

Ce strategie are OPSPI in ceea ce priveste pachetele reziduale cu care a mai ramas la societatile mai mici?

Dupa cum vedeti, suntem deschisi sa privatizam, dar trebuie sa fim si realisti si sa tratam cu profesionalism aceste vanzari, indiferent sub ce forma ar f iele. Acest program este unul ambitios, dupa cum spuneam la inceput, nici nu stiu daca mai gasesti vreo fereastra unde sa mai scoti ceva. Nu stiu daca acum ar fi indicat sa venim si cu alte pachete. Suntem deschisi, apreciem ca suntem capabili sa finalizam cu succes acest program, dar nu stiu daca alte pachete nu ar ingreuna si ar darama tot acest proces. Ramane si pentru 2013 daca sunt si alte pachete sau daca se gandeste Guvernul sa ne mandateze sa vindem si alte procese.

Tot OPSPI se ocupa si de complexurile energetice, care potrivit legii publicate recent in Monitorul Oficial, ar trebui listate pe bursa.

Da, de astea ne ocupam tot noi. Complexurile energetice fuzioneaza in Oltenia si se vor privatiza in 2012 cu un investitor strategic, nu prin listare pe bursa.
 
CV Florin Vladan:
Noiembrie 2011 – prezent: seful Oficiul Participatiilor  Statului si Privatizarii in Industrie – MECMA
Martie 2010-Noiembrie 2011: adjunct sef OPSPI
Aprilie 2009-februarie 2010: consilier sef OPSPI
Iunie 2008-Martie 2009: expert AVAS
Martie 2007 – Iunie 2008: consilier vicepresedinte AVAS
Aprilie 2005-Martie 2007: consilier personal secretar de stat Secretariatul General al Guvernului
Educatie:: 2007-2008 Master “Integrare Europeana” 
Absolvent al Facultatii de Stiinte Politice din Cadrul ”Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative” Bucuresti  -1998-2002:
 
 
 OPSPI: - institutia din subordinea Ministerului Economiei care coordoneaza programul de privatizari ale companiilor aflate in subordinea acestui minister si deruleaza  activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului la societatile si companiile nationale;
 - in portofoliul institutiei se afla pachete de actiuni la 138 de societati si companii nationale,
 - aplica strategia Guvernului privind atragerea de investitii/privatizare in domeniile: energie electrica, petrol, gaze, minerit si industria de aparare.
 

×
Subiecte în articol: bursa
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close