Antena 3 CNN Economic Daily Income: Banii din economia subterană

Daily Income: Banii din economia subterană

Daily Income: Banii din economia subterană
de S.T.    |    29 Iul 2014   •   10:18

Nivelul de bani cash din economie a ajuns la 14,92% din total masei monetare luna trecută, foarte aproape de "vârful" de 14,93% atins în august 2012.

Procente mai mari decât în România se întâlnesc în Lituania - 21% şi Ungaria - 17,24%. Iar exemplul statului maghiar e elocvent, pentru că a majorat TVA la 27% - cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană. Însă nici Romania nu este departe după saltul brusc de la 19% la 24%. Şi atunci cauza pentru care a crescut cash-ul în România este extensia economiei subterane, care a provocat debancarizarea masei monetare. Adică o înnegrire a economiei, după majorarea TVA, o reacţie la managementul guvernamental defectuos, care a împovărat economia pe timp de criză.

Debancarizarea masei băneşti înseamnă că banii circulă în cantitate din ce în ce mai mare în economia neînregistrată şi ocolesc bugetul şi bancile. Specialiştii spun că o soluţie pentru a „albi" banii şi a diminua nivelul banilor lichizi ar fi acordarea unor deductibilităţi fiscale.

Invitat în cadrul emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu", jurnalistul Ionuţ Bălan a vorbit despre relaxarea fiscalităţii.


Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii.


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close