Antena 3 CNN Economic Daily Income: Energia, băieţii deştepţi şi siguranţa naţională

Daily Income: Energia, băieţii deştepţi şi siguranţa naţională

Daily Income: Energia, băieţii deştepţi şi siguranţa naţională
Sursa foto: Foto: VideoNews
07 Mai 2015   •   10:09
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi actual preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, a explicat în ediţia de joi a emisiunii Daily Income, realizată de Adrian Măniuţiu, că nu este convins că de la 1 iulie vor creşte preţurile la gaz pentru consumatorul casnic. 
 
"Nu sunt foarte sigur că s-a luat această decizie, ştiu că era loc de nişte discuţii cu Comisia Europeană, deci nu putem spune sigur. Părerea mea este că nu s-a luat o decizie şi încă se discută. Trebuie să mai aşteptăm, să vedem dacă şi cât va fi această creştere."
 
De asemenea, fostul ministru a explicat de ce preţul carburantului la pompă nu s-a schimbat semnificativ, deşi preţul barilului de petrol a scăzut foarte mult în ultimele luni.
 
"Am văzut mulţi oamenie care se întreabă cum barilul este în jurul cifrei de 70 de dolari şi preţul carburanţilor nu s-a schimbat semnificativ faţă de perioada în care barilul era la 120 de dolari. De ce este această diferenţă? Dolarul este mult mai puternic acum. Ne apropiem de 6 lei pentru preţul carburantului şi trendul este în creştere"
 
Cât despre contextul extern şi dependenţa României faţă de gazul rusesc, ministrul a explicat că gigantul Gazprom are nişte probleme mari, pe care trebuie să le rezolve, dacă vrea să îşi păstreze statutul.
 
"Gazprom are aproximativ două luni de zile pentru a răspunde unor întrebări foarte bine documentate ale Comisiei Europene. Vom vedea dacă vor alege calea de a coopera. Comisia Europeană a mai iniţiat astfel de acţiuni şi faţă de alte companii mari, precum Microsoft sau Google. Rămâne decizia ruşilor. Părerea mea este că dacă nu vor alege calea dialogului, există riscul de noi sancţiuni, dacă vor fi găsiţi vinovaţi şi sancţiunile financiare sunt destul de mari. Oricine operează pe teritoriul UE trebuie să respecte regulamentul UE."
 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close