Antena 3 CNN Economic Explorări cu explozibili. UE ar putea interzice exploatare gazelor de şist prin fracturare hidraulică

Explorări cu explozibili. UE ar putea interzice exploatare gazelor de şist prin fracturare hidraulică

Explorări cu explozibili. UE ar putea interzice exploatare gazelor de şist prin fracturare hidraulică
Sursa foto: Foto: kahfan.blogspot.com
de M.Z.    |    21 Mai 2013   •   08:55

Explorarea gazelor de şist presupune crearea unor explozii controlate pe 1.800 de kilometri pătraţi în zona Dobrogei. Explozibilii vor fi amplasaţi la 10-15 metri sub pământ, iar Chevron a primit autorizaţii de studii seismice pentru zonele Costineşti şi Vama Veche.

În plin scandal al gazelor de şist, Uniunea Europeană a decis să reevalueze exploatarea prin fracturare hidraulică. Procedeul ar putea fi interzis pe tot continentul în urma evaluării experţilor europeni.

Ministerul Mediului va încerca să afle din tractor dacă explorările în perimetrele cu gaze de şist pot declanşa cutremure. Deşi nu este vorba despre o tehnologie în sensul propriu al cuvântului, aceasta a fost îmbrăţişată de oficialii români.

"Din punct de vedere tehnic, e vorba despre nişte tractoare care prin vibraţiile pe care le declanşează pot induce nişte vibraţii care vor fi măsurate în aşa fel încât să se asigure că nu există niciun fel de risc", a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Specialiştii avertizează că din cele 750 de substanţe folosite în exploatare, doar puţin peste 200 sunt cunoscute, iar restul sunt ascunse în spatele secretului comercial. Tocmai aceastea ar fi problema: pentru că sunt extrem de toxice, apa rezultată în urma fracturării hidraulice trebuie păstrată în puţuri speciale, pentru că nu există soluţii de decontaminare.

Ministerul Mediului susţine însă că salvarea ar putea veni din lanurile de porumb.

"Deja una dintre tehnologii foloseşte înlocuirea tuturor acestor substanţe chimice periculoase cu amidonul care nu reprezintă niciun risc. Desigur trebuie să aşteptăm să vedem cum vor evolua aceste inovaţii", a spus ministrul Plumb.

După numeroase proteste din partea organizaţiilor pentru protecţia mediului, Uniunea Europeană a anunţat că va reanaliza cu atenţie efectele procesului prin care se extrag gazele de şist, subliniind că protejarea zonelor unde există apă potabilă şi subterană este absolut necesară.

"Anul acesta, vom discuta la nivel european pe tema fracturării hidraulice şi a protecţiei mediului înconjurător. (...) Nu am discutat încă acest lucru în cadrul Comisiei Europene. A spus că, la sfârşitul anului, am putea veni cu o iniţiativă. Dar nu este clar dacă va fi vorba despre o propunere legislativă sau una menită să protejeze mediul înconjurător", a declarat Marlene Holzner, purtător de cuvânt al Comisarului European pentru Energie.

Reprezentanţii Uniunii Europene au dat exemplul Germaniei, unde impactul fracturării hidraulice asupra mediului a stârnit nenumărate controverse, dar Guvernul a preferat continuarea procesului, în beneficiul industriei.

Subiectul exploatării gazelor de şist şi a efectelor sale asupra mediului ar putea ajunge pe ordinea de zi a Comisiei Europene la sfârşitul anului.

Citeşte şi Guvernul a dat avize de explorare a gazelor de şist, sperând că tehnologia va avansa





×
Subiecte în articol: Gaze de sist chevron
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close