Antena 3 CNN Economic Biz News Românii, plătiţi ca nemţii. Vezi modelul de salarizare propus de Guvern

Românii, plătiţi ca nemţii. Vezi modelul de salarizare propus de Guvern

Românii, plătiţi ca nemţii. Vezi modelul de salarizare propus de Guvern
Sursa foto: salarizare
11 Mai 2009   •   12:33

Salarii româneşti după model nemţesc. În acest fel, Guvernul României crede că în ţara noastră va exista un sistem de salarizare mult mai eficient. Pentru următoarea şedinţă, membrii grupului care lucrează la grila unică vor studia acest model pentru a găsi elementele aplicabile şi la noi.

Deocamdată, Executivul a finalizat prima etapă a grilei de salarizare - echivalarea funcţiilor. Grila trebuie să fie gata până la 1 octombrie, potrivit înţelegerii cu FMI.

Sistemul german de salarizare a bugetarilor prevede patru scheme de remunerare.

- Nivelurile 1- 6 salariile de bază pornesc de la 1.600 de euro
- Nivelurile 6 - 9 salariile pornesc de la 2.200 de euro
- Nivelurile 9 - 13 salariile pornesc de la 2.700 de euro
- Nivelurile 13 -16 salariile pornesc de la 4.200 de euro

Pentru funcţionarii publici, poliţişti, diplomaţi şi personalul militar salariile pornesc de la 1.600 de euro şi ajung până la 5.800 de euro. La ultimele niveluri se află comisarii de poliţie, ofiţerii superiori militari, consilieri funcţionari publici.

Există şi funcţionari care au salarii fixe. Este vorba despre secretarii de stat, directori generali şi adjuncţi, şefi de departamente, preşedinţi ai înaltelor agenţii federale, generali.

- Nivelurile 1-7 - cei cu funcţii de conducere în ministere, inclusiv directorii
- Nivelurile 8-10 - directorii generali, secretarii generali adjuncţi şi secretarii generali din ministere
- Nivelul 11 - secretarii de stat din ministere.

A treia schemă se referă la profesori. În primul nivel sunt cuprinşi profesorii de liceu cu minimum 14 ani vechime. Pentru aceştia salariul este de 3.600 de euro lunar. Salariul creşte pe măsura vechimii, ajungând la 5.000 de euro pentru profesorii cu 20 de ani vechime.

- Nivelul 1 - profesori de liceu cu minimum 14 ani vechime, cu salariu de 3.600 de euro
- Nivelul 2 - profesori de liceu cu minimum 17 ani vechime, cu salariu de 4.100 de euro
- Nivelul 3 - profesori de liceu cu minimum 20 de ani vechime, cu salariu de 5.000 de euro

Schema de remunerare pentru judecători şi procurori conţine atât salarii fixe cât şi variabile. Veniturile cresc şi aici în funcţie de varsta, pornind de la 3.300 de euro şi ajungând la 11.000 de euro.

- Nivelul 1 şi 2 salariile sunt crescatoare, în functie de vârstă şi pornesc de la 3.300 euro
- Nivelurile 3 - 10 salariile sunt fixe şi încep de la 6.500 de euro

Pe acest sistem va fi clădită legea română a salarizării unice. Deocamdată Guvernul a finalizat prima etapa a grilei de salarizare, echivalarea funcţiilor.

În primul nivel sunt puşi pe picior de egalitate de exemplu, medicul primar de clinica, subcomisarul, conferenţiarul universitar, maiorul sau judecătorul de tribunal.

Cel de-al doilea nivel face echivalarea cu profesorul gradul I de liceu cu vechime de 6-10 ani cu inspector din cadrul MAI, grefier gradul II studii superioare de la Ministerul Justitiei, farmacist, consilier juridic principal.

Cel de-al treilea nivel finalizat prevede echivalarea referentului superior in minister cu agent politie debutant, secretar de scoala sau pedagog, soldat si gradat voluntar, grefier cu studii medii.

În funcţie de cele trei niveluri stabilite va fi hotărâtă poziţia care o vor ocupa toţi salariaţii din sistemul public. În noua grilă vor fi cuprinşi şi demnitarii.

Antena3

×
Subiecte în articol: salarizare
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close