Antena 3 CNN Economic Biz News Salariile britanicilor ar putea ajunge mai întâi la Fisc şi apoi la angajaţi

Salariile britanicilor ar putea ajunge mai întâi la Fisc şi apoi la angajaţi

Salariile britanicilor ar putea ajunge mai întâi la Fisc şi apoi la angajaţi
Sursa foto: Foto: bris.ac.uk
21 Sep 2010   •   11:27

Salariile angajaţilor din Marea Britanie ar putea trece pe la Fisc înainte de a ajunge la angajaţi, astfel încât contribuţiile datorate de salariaţi să fie calculate şi virate la buget în timp real. Potrivit cnbc.com, o propunere în acest sens a fost supusă deja dezbaterii publice.

Susţinătorii acestei idei sunt de părere că Fiscul are capacitatea de a încasa banii, în ciuda investiţiei majore care ar fi necesară pentru achiziţia unui sistem IT. În plus, spun aceştia, firmele ar fi scutite de plata contabililor, care sunt remuneraţi pentru acelaşi lucru.

Oficialii britanici descriu planul drept unul radical. Acesta ar urma să schimbe actualul sistem, care a rămas la fel, în mare, în ultimii 66 de ani.

Opozanţii acestei propuneri consideră că o investiţie atât de mare nu îşi are rostul într-o perioadă în care se cere reducerea cheltuielilor. În plus, susţin aceştia, procedura ar putea încălca dreptul la confidenţialitatea conturilor bancare ale contribuabililor.

Potrivit estimărilor, sistemul ar aduce economii de circa 780 milioane de dolari. Costurile pentru implementare ar fi însă fenomenale.

Dezbaterile pe marginea acestui subiect vin pe fondul unei neîncrederi a salariaţilor în Fisc. Aproape şase milioane de contribuabili din Marea britanie au aflat recent că impozitele pe anul trecut le-au fost calculate greşit. Totul, din cauza unei erori de sistem.

De altfel, vulnerabilitatea unui astfel de sistem reprezintă un alt motiv de îngrijorare pentru cei care se declară împotriva ideii. Cu atât mai mult cu cât acesta ar deveni rapid o ţintă pentru fraudele tehnologice.

Antena3.ro




×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close