Antena 3 CNN Economic Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicu Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul

Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicu Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul

Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicu Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    13 Noi 2012   •   13:14

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a declarat, marţi, că are informaţii cu privire la intenţiile ruşilor de la TISE pentru a prelua rafinăria Arpechim şi, implicit, a se implica în managementul de la Oltchim.

"Ştiu sigur faptul că ruşii de la TISE sunt interesaţi de preluarea rafinăriei piteştene cea care lucrează în sistem integrat cu Oltchim. O reuşită a acestei preluări ar garanta evident nu doar supravieţuirea combinatului nostru, ci şi reluarea creşterii economice în zonă. Din informaţiile mele, discuţiile între Guvernul Ponta şi ruşii de la TISE sunt destul de avansate şi se aşteaptă rezultate pozitive. Este singura şansă în acest moment pentru Oltchim să iasă din acest marasm economic şi implicit pentru municipiul Râmnicu Vâlcea să evite o catastrofă socială", a declarat Frâncu, potrivit Agerpres.

Declaraţia edilului din Râmnic vine după ce în presa centrală au apărut mai multe informaţii cu privire la negocierile dintre Guvern şi compania rusească cu privire la preluarea combinatului vâlcean.

Muncitorii de la Oltchim au ieşit din nou, marţi, în curtea interioară a întreprinderii protestând pentru plata salariilor restante, scandând lozinci anti-guvernamentale şi acuzând autorităţile judeţului pentru promisiuni neonorate.

Combinatul vâlcean a fost închis la sfârşitul lunii august din cauza datoriilor de peste 700 de milioane de euro. Între timp a trecut şi printr-o privatizare nereuşită şi a fost repornită o secţie la începutului lunii octombrie.

În acest timp a fost schimbată conducerea combinatului în frunte cu managerul general Constantin Roibu, iar în locul său a fost numit ing Mihai Bălan, fost director al CET Govora.

FMI cere închiderea combinatului chimic Oltchim, susţin mai multe surse apropiate reprezentanţilor Fondului. Cererea vine după ce încercarea de privatizare a combinatului a eşuat, iar acum Oltchim a ajuns o gaură neagră în economia statului. FMI susţine că nu este indicat ca România să investească 20 de milioane de euro în Oltchim, dacă această companie este în pierdere.

Peste 500 de angajaţi de la combinatul Oltchim protestează în stradă, marţi dimineaţă, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar şase lucrători au intrat în greva foamei.

Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro, iar în acest moment combinatul funcţionează la 8% din capacitate.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Reprezentanţii FMI vor merge astăzi la Ministerul Economiei, pentru a discuta această problemă.








×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close